Direktlänk till inlägg 20 september 2010

Skyddskurs för Frida Sundberg och Jonas Wallén 14-15 sept

Av Annika Westerlund - 20 september 2010 15:36

Vilken kurs!!!! Jag önskar att man kunde träna för dem en gång i veckan!!! Bra förklaringar, ett upplägg som är logiskt och Jonas är en underbar skyddsfigg med en perfekt tajming!

Jag tänkte att vi börjar med lite teori och mina anteckningar från kursen.


Här är min tolkning av Jonas o Fridas skyddsideologi:

Innan man ens börjar med själva skyddsträningen måste man ha kontroll över hunden i alla lägen. Man skulle kunna kalla det vardagslydnad, men med svåra störningar. Hunden ska kunna gå lös vid sidan och klara av allsköns svåra störningar. Hunden ska kunna ligga och sitta kvar i alla lägen. När detta fungerar till hundratio procent är det dags att gå vidare till mer skyddsinriktad träning.

Nu måste man tänka sig för vilken del av skyddsträningen man ska börja med.

Har man en het hund (hög aktivitetsnivå) måste man fortsätta med kontrollträning tillsammans med bitstock/ärmträning, t ex transporter och bevakningar, där stadga och koncentration resulterar i att hunden får bita i ärm/bitstock.

Hos hundar som har lägre aktivitetsnivå måste man kanske dra upp med "fasttaganden" och liknade fartiga träningar. Dvs hunden hålls i sele eller likande utan kommando och får bita i lämpligt redskap. Parallet med den träningen kollar man av då och då att lydnaden/kontrollen fortfarande finns. Sen när hunden "går igång" vid skyddsträningen börjar man träna mer transporter och bevakningar.

I allt ärmarbete, får man hunden att göra det man vill med hjälp av hundens kamplust!

När alla moment fungerar bra i ärm och man har bra lydnad/kontroll på hunden, är det dags att börja med skyddsträningen i munkorg, det så kallade "Korgarbetet".

Under tiden man har sysslat med ärmarbetet, har man till vardags vant hunden vid munkorgen. Hunden ska vara så van vid munkorgen, att den inte reflekterar över att den har den på sig. Det skulle lika gärna kunna varit ett vanligt halsband du satte på.

Nästa steg är att lära hunden rätt figutantkänsla. Hunden ska växa och ha ett enormt självförtroende. Den ska veta att "Jag kan minsann skrämma vilken figurant som helst. Jag är störst, bäst och ingen kan sätta sig på mig".

Man vill inte ha en hund som blir reagerar med ilska. Ingen levande varesle orkar jobba mer än korta stunder om man är arg. Man vill att hunden ska tänka som en boxare som stiger upp i ringen. Han ska göra allt för att slå ner sin motståndare. Skulle en boxare stiga in i ringen och vara arg, skulle han ta slut efter bara någon minut och med största sanolikhet boxas ineffektivt.

När munkorgen kommer på ska hunden förvandlas till en målsökande robot. Med lugn och enorm självkänsla ska den "söka" upp figgen och fixera sin energi på denne.

När detta fungerar är det dags att få till momenten. Hunden ska bli en målsökande robot som tillsammans med föraren utför momenten med kontroll(lydnad), attityd, säkerhet och stor självkänsla.

Nu kan man börja blanda ärm med korgarbete. Hunden ska kunna sätta på och stänga av figg.känslan med korgen och ta till sin kamplust när ärmen kommer fram. Visserligen ingår det en massa kamplust även i korgarbetet, men det räcker inte till med bara kamplust i munkorgen.


Detta var hur jag uppfattade Frida och Jonas när de gick igenom "skyddsteorin". Jag kan lugnt säga att vi har en lång väg kvar, innan vi kan börja jobba med korgarbetet. Jag har inte kontroll på Diesel i alla lägen. De svåraste "störningarna" för honom är figurant med ärm/bitstock. Här måste vi lägga med massor av jobb. Han tycker det är så kul, att det blir ganska ointressant vad matte säger eller hittar på. Han vill bara bita bita bita bita!!

En annan sak vi måste träna på är hans "inhopp". Han älskar att bita och gör det med full kraft, men vågar inte bibehålla den fart han har fram till figgen i upphoppet. Han liksom bromsar lite och sen hoppar upp för att bita i ärm eller likande. Frida och Jonas vill att han nästan ska lägga i en ännu högre växel och kraft, så han verkligen flyger på figgen.

A och O är att figgen alltid vågar "fånga" honom. Dvs när han har hoppat upp och bitit tag i ärm eller likande, ska figgen följa med i rörelseriktningen. Det ska se ut som att hunden biter tag i ärmen och sen blir svingad runt med tassarna i luften och att det är figgen som sätter ner hunden på marken igen. Om figgen inte gör så, kommer hunden att få känslan att om han kommer i full kraft och biter finns det risk att han står på öronen. Ingen hunden vill ramla och tappa kontrollen. Då blir hunden bara försiktig och vågar inte bita/hoppa med full kraft. Det är också mer skonsamt för figg, även för hunden, om figgen fångar upp hunden.

Det är även viktigt att lära hunden att "bita rätt". Om ärmen är vertikal ska hunden bita så överkäken hamnar på ärmens (och figurantens) utsida. Om man alltid tränar och håller ärmen horisontellt kommer hunden att vilja bita horisontellt. Vilket innebär att om ärmen helt plötsligt hålls vertikalt (t ex modprovet) kommer hunden inte kunna bita, för den biter horisontellt och så får hunden inte tag i ärmen. Svårt att förklara, men jag hoppas ni fattar.


I tranporter är det viktigt att tänka på sin position gentemot figgen, så hunden ska få ett optimalt angrepp.

Ärmtransporten ska man gå så pass snett bakom, att både hund och förare ska se förbi figgen.

Korgtransporten ska man gå så förarens vänster ben trampar i samma spår som figgens höger ben.


Vad räknas som en passiv figurant och vilken rörelse ska utlösa ett angrepp från hunden? Det är benen som avgör om figgen är aktiv eller passiv. Rör sig benen får hunden bita alt. fortsätta hålla kvar, är benen stilla ska hunden släppa alt. fortsätta bevaka. Där har jag nog gjort lite fel, men det är inte försent att rätta till.


Diesel och mina läxor.

Inhopp - börja med att hålla lekis/bitstock lågt, typ knähöjd, på höger sida och Diesel ska ta den ur handen samtidigt som han passerar i fullfart. Jag eller figgen ska hålla löst i föremålet, så det inte blir något motstånd. När han gör detta utan inbromsning och i full fart början man sakt höja föremålet. När hunden måste lätta från marken för att kunna gripa föremålet ska jag/figgen hålla kvar i saken och svinga med så Diesel inte ramlar eller liknade. Då är det bäst att använda bitstock eller bitkudde. Sen fortsätter man att höja föremålet tills man håller det i typ huvudhöjd, så hunden verkligen måste hoppa med stor kraft för att nå föremålet. Det är väldigt viktigt att denna träning sker under kontrollerade former och att Diesel alltid har full stadga innan han får bita, annars kommer vi tappa lydnaden.


Betteknink - ungefär samma upplägg som ovan, men för varje höjdnivå vinklar man sakta bitstocken/bitkudden tills den är vertikal. Först när hunden biter rätt varje gång, med överkäken utåt höjer man föremålet lite till. Samma här måste jag vara benhård med stadga och lydnad för att han ska få bita. Minsta lilla rörelse och leken är slut för denna gång.


Tranporter - börja med att figgen håller i en lekis och står still, men alltid med ansiktet mot oss. Vi ska kunna gå emot figgen, förbi figgen, vinkla från och emot figgen utan att D tappar sin position. När detta fungerar med lekis, bitstock och ärm (i den ordningen) kan vi börja träna på figurant i rörelse. Först med backande figg och sen under tävlingsmässiga former. Alltid måste det först fungera med lekis, sen bitstock/bitkudde, innan vi går över till ärm.


Bevakning - Diesel ska kunna ligga blick stilla och aldrig släppa figgen med blicken oavsett vad som händer runt omkring honom. Man ska kunna dra honom i svansen, flaxa med paraply, slänga lekisar framför nosen, men han ska inte släppa figgen med blicken. Den här träningen kommer bli rolig!! Den påminner mycket om platsliggningsträningen, men här ska han fokusera på kontakten med figgen istället för att ha underkäken tryckt i backen.


Stadga vid sidan - Diesel ska sitta lugnt och blick stilla vid min sida oavsett vad figgen gör eller det händer runt omkring honom.


Kommandokontroll av "här pass" respektive "fot" - börjar man lättast med hunden sittande vid sidan och så lägger man en leksak (lättast i början) framför hunden. Om man säger "här pass" ska hunden hålla leksaken (ökas sen med bitstock och till sist ärm) fixerad med blicken. Säger man "fot" ska hunden ta ögonkontakt och bibehålla den.

Sen ökar man tiden som hunden ska klara detta och sen lägger man på olika störningar. När det fungerar går man vidare till att röra sig mot leksaken. Under fotkommando ska hunden även kunna passera föremålet, men på "här pass"-kommando fortsätter man med hjälp av en figge som håller i föremålet, så det blir en transport. Men så fort det är en figge med i leken ska hunden fixera blicken på den, istället för föremålet. Den övergången går smärtfritt om hunden kan bevaka figge trots div störningar.


Diesels kommandobetydelser:

Bara "här" betyder gå vid min sida, gör halt när jag stanna, men du får titta vart du vill.

"Här pass" betyder gå vid min sida, gör halt när jag stanna, men fixera blicken på föremålet alt. figgen.

"Fot" betyder gå vid min sida, gör halt när jag stanna, men du måste alltid titta på mig.


Vi har massor att träna på och det roliga är att mycket kan vi träna på helt själva eller med hjälp av Jocke. Det mesta kan jag träna på trots att jag är gravid.

Träningsrapporter kommer!

 
 
Anna, Faran & Axxa

Anna, Faran & Axxa

22 september 2010 10:37

Vilka bra anteckningar!
LYX att ha med sig egen sekreterare när man går på kurs!!! :D
Förstår dock inte hur du kan komma ihåg allt utan att anteckna....
kram

http://www.rackartyg.net

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Annika Westerlund - 3 augusti 2012 20:59

Jag har alltid varit så nöjd med denna bloggplats framtill för ca 1 månad sen. Då helt plötsligt försvann min header, mina typsnitt och min färger. Hur jag än gjorde gick det inte att få tillbaka dessa. Det gick inte att ändra något alls!!!!!!!!!!!!!...

Av Annika Westerlund - 14 juli 2012 18:21

Igår styrde vi kosan mot Djupdalsvallen och gruvturen. En tur som går i omväxlande mycket vacker fjällnatur och efter ungefär hälften av turen passerar man koppar och järnmalmsbrotten från 1700-talet och även de små stugor de bodde i. Turen är ca 7 k...

Av Annika Westerlund - 12 juli 2012 19:13

Ikväll gick jag ut och kastade en dubbel på ca 35 meters avstånd på "linje" gick tillbaka och skickade. Den gick bra! Gjorde några dirigeringar (som gick utmärkt) och kastade sen en ny dubbel förbi det gamla området, men en lättare som han är van ...

Av Annika Westerlund - 11 juli 2012 07:38

Det var inget vidare väder i söndags, 8 grader och lätt regn, men vi valde att ge oss ut i alla fall. Hamrafjället stog på tur, ca 9 km, 350 m höjdskillnad. Turen inleds med en brant stigning ut med Anderssjöfallet, totalt 300 trappsteg och sen forts...

Av Annika Westerlund - 8 juli 2012 22:02

I fredags eftermiddag vid halv femtiden var bilen packad och vi begav oss iväg mot Härjedalen och vår lilla stuga i Funäsdalen. Tanken var att om vi åkte vid den tiden kunde Pelle sova i bilen större delen av sträckan, då jag var orolig för hur han s...

Presentation

Barvatorp's Mr Diesel "Diesel"

Född 20071104  

u. Barvatorp's Etzy

e. Earo av Midälvaland

 

Länk till hans tävlingar i hunddata. 

Korad 415 p

Uppflyttad högre klass spår

2:a pris Lydnadsklass Elit

Hackihäls Indiana Jones "Indy"

Född 101024

u. Kullaholm's Edla

e. Delfleet Hawk

 

Länk till hans tävlingar i hunddata.

Länk till info om honom i SBK-tävling. 

20120310 SELCH

20120511 1:a NKL B-Jaktprov

Sammanfattande kritik:

"En samarbetsvillig trevlig hund som uppvisar stor arbetslust och presterar ett arbete till stor belåtenhet."

 

 

Kurser med mig som instruktör

Lydnadskurs på Ryegate's Kennel i Eskilstuna

 

Pris: 1700 kr 

4 x 4 timmar

11/8   kl 10-15

26/8  kl 10-15

2/9    kl 10-15

30/9  kl 10-15

 

Kurs från lydnadklass 1-elit alt. brukslydnaden appell-elit. Jag hjälper er med de moment som krisar.

OBS!!!! Det finns en plats kvar om det är någon som är intresserad!!

                                                    

"Att lyckas på tävling"
 
13/10 09:00 - 16:00
20/10 09:00 - 16:00

Kursavgift: 1 000 kr
Teoretisk kurs, vi går genom vad som är viktigt att tänka på när man ska tävla förutom att kunna momenten. T ex förberedelser- mentala och fysiska, träningsupplägg för tävling, bedömningar av momenten och andra saker som är bra att veta. Kursen vänder sig främst till de som redan tävlar eller är på gång att tävla.
Priset inkluderar lunch båda dagarna.
Max antal deltagare: 20

Anmälan görs på Nacka BK's hemsida

Privatlektioner

400 kr/45 min på Nacka BK

300 kr/45 min + milersättning 20kr/mil på annan plats

 

Kurser vi ska gå

28/9 Sökkurs för Frida Wallén gång 1/2 med Diesel

19/10 Sökkurs för Frida Wallén gång 2/2 med Diesel

Diesels kommande tävlingar

9/9 Lägre sök Waxholms BK

Indys kommande tävlingar

Följande B-jaktprov i öppenklass är vi anmälda till, vi får se vilka vi kommer med på...

 

21/7 Örebro

18/8 Sala

25/8 Hallstavik

25/8 Laxå

30/8 Mjölby

30/8 Värmdö

8/9   Eskilstuna

15/9 Enköping

29/9 Stjärnhov

 

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

5 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards