Direktlänk till inlägg 4 juli 2012

Tankar om passivitetsträning + lite träningslogg

Av Annika Westerlund - 4 juli 2012 22:33

Jag har alltid haft problem med Diesel i passivitet. Han kan inte vara stilla och är det andra hundar som jobbar kan han inte vara tyst. Ja, ibland räcker det med att vi är på ett ställe där han brukar få jobba, så kan han inte vara tyst. När jag köpte Indy var mitt mål att kunna ha en hund ligga passiv medans den andra jobbar..... Det har varit en lååååång väg dit, men nu känns det som har släppt.
Hur har jag gjort då?? Jo, i början höll jag på med att han skulle var tyst och lugn innan han fick jobba. Höll på med det i flera månader utan resultat, tvärtom det blev bara värre. Sen surnade jag till och tyckte att Diesel också kunde lära sig att ligga kvar på kommando utan koppel under tiden Indy jobbar. Jag tyckte att kan jag lära Indy det måste det gå att lära Diesel det.
Sagt och gjort, jag började fokusera på stadga istället. Kriteriet var att Diesel skulle ligga kvar utan koppel, med armbågarna ordentligt i backen. Jag fokuserade helt på detta. Jag hade hela tiden splittvision när jag tränade Indy. Reste Diesel sig upp, la jag ner Indy och sa till Diesel. Låg Diesel stilla belönade jag honom med att kasta leksaken till honom.  Nu efter ca en och halv månad ligger han stadigt och TYST!!! Jag fick alltså tystnad och en lugn passivitet på köpet!!
Det här får mig att fundera lite... Vi kanske lägger fokus på helt fel sak när vi försöker få hundarna tysta i passiviet?? Det kanske är stadgan man ska fokusera på istället?? Ge hunden en uppgift och fokusera på att hunden gör rätt. Jag börjar mer och mer tro att om hunden får en tydlig och klar uppgift att koncentrera sig på, blir den tyst på köpet. Kanske detta tänk bara fungerar i stadgeövningar.... men det är helt klart värt att funderar på.
Vi kanske är för dåliga på att belöna stadgan t ex när de sitter vid sidan. Inom retrieverjakten är det jätte vanligt att de sitter och piper brevid förarna när de väntar på sin tur. Vad skulle hända om man konsekvent belönar hunden när den sitter stilla vid sidan? Inte bara med godis eller att den får jobba, utan belönar med bollkast t ex (de flesta retrievrarna brukar älska det). Ja, man måste vara noga med att hunden är helt stilla och helst varit tyst några sekunder innan belöningen kommer. Jag önskar att jag kunde ha ett gäng hundar att prova detta på. Vore kanon om det fungerade!! Men som med alla hundträning måste den individanpassas och det är viktigt att föraren har rätt tajming! Men det vore himla spännande att få möjlighet att prova min teori!!

Igår och idag tränade jag och Indy “Korset”. Jag gör tre målområden med en massa dummiesa, jag och Indy bildar basen på korset, ett målområde rakt fram och på ca 2 tredjedelar av sträckan ett målområde till höger respektive vänster. Jag gör målområdena till vänster respektive höger först, sen det rakt fram för att få mest dragning rakt fram. Jag börjar skicka en eller två gånger rakt fram. Nästa gång jag skickar blåser jag stopp i höjd med de andra målområdena och skickar till höger eller vänster. Hit fram brukar allt fungera, sen kommer problem... att få honom att går rakt fram till det målområdet igen. Han vill bara vika av till det området där han var sist,. MEN idag lossnade det!!! Efter många felningar och omskick vid tidigare träningspass fick jag idag en felning och omskick, sen gjorde han klockrena skick!!! Äntligen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Det har varit en kamp att få honom att förstå att han måste gå dit jag skickar honom!! Jag är så himla nöjd att det lossnade idag!!! Hoppas att det fungerar nästa tränings pass också!!  
Idag fick jag honom att förstå att man måste lyda närsökssignalen också. Om han inte hittar något direkt börjar han gärna söka av ett större område. Idag felade jag honom ordentligt när han släppte området. Gick ut till honom och satte ner honom där jag blåst närsöksignalen innan, gick tillbaka till den platsen där jag stog och blåste närsök igen. Åter igen blev han bror duktig och lämnade området för att söka av ett större parti. Felade honom igen och gjorde om samma procedur som ovan igen. Nu stannade han kvar i det lilla området och hittade snabbt dummien. Tjoho!!!! Skickade om till två andra likvärdiga områden och nu fungerade allt super!!!! Jag blir så himla glad!!!! Nu vågar jag nog starta öppenklassprovet vi anmält oss till den 21 juli. Har varit väldigt tveksam till att göra det när dirigeringarna suttit så dåligt. Nu ska vi bara slipa vidare på allt så hoppas jag på att det ska kännas helt perfekt!!! Skulle behöva träna lite mer kluriga dubbelmarkeringar, sök och vattendirigeringar.

På lunchen gjorde jag ett ett målområde med några dummiesar i strandkanten, gick runt och skickade från andra sidan sjön. Indy fattade inget!!! Snurrade runt på sjön, lydde inga visselsignaler eller tecken. Grrr!!!! Från att var supernöjd med morgonens träning kändes denna som en katastrof.   
Kallade in Indy och tog mig en funderare på hur jag skulle göra....Jag bestämde mig för att skicka en gång till, stötta honom med “bra o ja” när han gick någelunda åt rätt håll. När han kom över på andra sidan lät jag honom vara och då började han självmant röra sig i riktning mot målområdet. Stöttade honom med “ja” och han gick rakt mot området, så jag blåste närsöksignal, hittade dummien och simmade raka vägen tillbaka. Yes!!! Bröt där. I morgon ska vi göra om samma övning, men lägga dummiesarna där Indy valde att gå upp ur vattnet på andra sidan. Hoppas att han ska börja förstå att “ut” betyder samma sak på vatten som på land. Hur jag ska lära honom dirigeringar på och tecken på vatten vet jag inte rikitgt. Jag förstår inte... Jag tyckte det fungerade bra på vattendirigeringarma vid tidigare träningar. Ja, nu hamnade vattendirigeringar överst på listan med högsta prio!!!

Diesel har skött sig exemplariskt på träningarna. Legat lugn och tyst när Indy jobbar och sen har jag skickat honom på sök och hämtat in de dummiesarna som finns kvar. Han är rolig, för även fast han sett mig lägga ut dem, Indy varit i områderna flera gånger, men ändå går han ut i sitt vanliga sökmönster. Jag är verkligen jätte nöjd med honom!! Han söker fint och är lugn i passiviteten. Vem vet det kanske blir en riktigt bra hund av honom till slut!!    

 
ANNONS
 
Ingen bild

Anna Lanbro

4 juli 2012 23:13

Fina Annika jag blir så glad att läsa din blogg. Du måste höra av dej om du ska tävla i min närhet så jag kan komma och hejja på dej:) Annars får jag boka privatlektion med dej så får du hjälpa mig att lära min Viggo att apportera. Stor kram hoppas att du har en underbar sommar

 
Anna,  Faquera & Axxa

Anna, Faquera & Axxa

5 juli 2012 08:50

Vad roligt att allt börjar släppa!! :)

http://www.rackartyg.net

 
Ingen bild

Susan

6 juli 2012 08:30

Orkade inte lägga ner den tiden det tog för att lära in det utan utnyttjar istället det till konkurrens mellan hundarna så att dom verkligen är arbetsvilliga när det är deras tur. Alltså en omvänd träning på passivitets problemet....en latemans variant ha ha. Snyggt att du fått till det , tar tid .
Trevlig helg !

 
Sara och Lhyra

Sara och Lhyra

6 juli 2012 15:53

Lhyra har ju aldrig pipit vid min sida utan problemet har varit att hon har farit och flängt istället och inte kunnat sitta still. Då gav ju du mig ett tips om att vara konsekvent och gå in och vara bestämd men att belöna hela tiden när hon gjorde rätt. Det har verkligen fungerat för oss! Nu har hon inga som helst problem att vara passiv vid min sida.
Å andra sidan har hon skällt på saker och ljud och då har samma sak fungerat, att vara bestämd men att belöna när hon är tyst. Det har verkligen underlättat i vår träning!

http://sarate.se

 
Erica

Erica

8 juli 2012 12:05

Mycket intressant läsning, passiviteten måste väll vara bland det jobbigaste (och tråkigaste...) att träna in men det ger ju så mycket tillbaka!=)

http://senapshund.se

 
Susella

Susella

9 juli 2012 18:02

Kul att läsa dina funderingar runt passiviteten, de stämmer väl in med de funderingar jag haft senaste veckorna.
Ella låter också ofta och mycket när vi tränar ex.v i träningsgruppen. Ella är ju en "ensamhund" så hon behöver ju inte göra detta när vi själva tränar. Oftast har det räckt med att jag ber någon av de andra att gå och säga åt henne att vara tyst. Under senaste tiden har jag när jag hjälpt andra lagt henne ner med en externbelöning (oftast boll) framför henne som jag sedan skickar henne på och då är hon knäpptyst. Det stärker, tycker jag din tes ovan.
Ha en underbar semester
Susanne

http://caramella.eldea.se

 
gseb.org

gseb.org

19 februari 2018 07:11

Candidates who are done with gseb results 2018 click here for Results gseb.org

http://gseb-hseresults.in

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Annika Westerlund - 3 augusti 2012 20:59

Jag har alltid varit så nöjd med denna bloggplats framtill för ca 1 månad sen. Då helt plötsligt försvann min header, mina typsnitt och min färger. Hur jag än gjorde gick det inte att få tillbaka dessa. Det gick inte att ändra något alls!!!!!!!!!!!!!...

Av Annika Westerlund - 14 juli 2012 18:21

Igår styrde vi kosan mot Djupdalsvallen och gruvturen. En tur som går i omväxlande mycket vacker fjällnatur och efter ungefär hälften av turen passerar man koppar och järnmalmsbrotten från 1700-talet och även de små stugor de bodde i. Turen är ca 7 k...

Av Annika Westerlund - 12 juli 2012 19:13

Ikväll gick jag ut och kastade en dubbel på ca 35 meters avstånd på "linje" gick tillbaka och skickade. Den gick bra! Gjorde några dirigeringar (som gick utmärkt) och kastade sen en ny dubbel förbi det gamla området, men en lättare som han är van ...

Av Annika Westerlund - 11 juli 2012 07:38

Det var inget vidare väder i söndags, 8 grader och lätt regn, men vi valde att ge oss ut i alla fall. Hamrafjället stog på tur, ca 9 km, 350 m höjdskillnad. Turen inleds med en brant stigning ut med Anderssjöfallet, totalt 300 trappsteg och sen forts...

Av Annika Westerlund - 8 juli 2012 22:02

I fredags eftermiddag vid halv femtiden var bilen packad och vi begav oss iväg mot Härjedalen och vår lilla stuga i Funäsdalen. Tanken var att om vi åkte vid den tiden kunde Pelle sova i bilen större delen av sträckan, då jag var orolig för hur han s...

Presentation

Barvatorp's Mr Diesel "Diesel"

Född 20071104  

u. Barvatorp's Etzy

e. Earo av Midälvaland

 

Länk till hans tävlingar i hunddata. 

Korad 415 p

Uppflyttad högre klass spår

2:a pris Lydnadsklass Elit

Hackihäls Indiana Jones "Indy"

Född 101024

u. Kullaholm's Edla

e. Delfleet Hawk

 

Länk till hans tävlingar i hunddata.

Länk till info om honom i SBK-tävling. 

20120310 SELCH

20120511 1:a NKL B-Jaktprov

Sammanfattande kritik:

"En samarbetsvillig trevlig hund som uppvisar stor arbetslust och presterar ett arbete till stor belåtenhet."

 

 

Kurser med mig som instruktör

Lydnadskurs på Ryegate's Kennel i Eskilstuna

 

Pris: 1700 kr 

4 x 4 timmar

11/8   kl 10-15

26/8  kl 10-15

2/9    kl 10-15

30/9  kl 10-15

 

Kurs från lydnadklass 1-elit alt. brukslydnaden appell-elit. Jag hjälper er med de moment som krisar.

OBS!!!! Det finns en plats kvar om det är någon som är intresserad!!

                                                    

"Att lyckas på tävling"
 
13/10 09:00 - 16:00
20/10 09:00 - 16:00

Kursavgift: 1 000 kr
Teoretisk kurs, vi går genom vad som är viktigt att tänka på när man ska tävla förutom att kunna momenten. T ex förberedelser- mentala och fysiska, träningsupplägg för tävling, bedömningar av momenten och andra saker som är bra att veta. Kursen vänder sig främst till de som redan tävlar eller är på gång att tävla.
Priset inkluderar lunch båda dagarna.
Max antal deltagare: 20

Anmälan görs på Nacka BK's hemsida

Privatlektioner

400 kr/45 min på Nacka BK

300 kr/45 min + milersättning 20kr/mil på annan plats

 

Kurser vi ska gå

28/9 Sökkurs för Frida Wallén gång 1/2 med Diesel

19/10 Sökkurs för Frida Wallén gång 2/2 med Diesel

Diesels kommande tävlingar

9/9 Lägre sök Waxholms BK

Indys kommande tävlingar

Följande B-jaktprov i öppenklass är vi anmälda till, vi får se vilka vi kommer med på...

 

21/7 Örebro

18/8 Sala

25/8 Hallstavik

25/8 Laxå

30/8 Mjölby

30/8 Värmdö

8/9   Eskilstuna

15/9 Enköping

29/9 Stjärnhov

 

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

5 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annikas funderingar med Blogkeen
Följ Annikas funderingar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se