Direktlänk till inlägg 15 april 2011

Rapportträning och spårtankar

Av Annika Westerlund - 15 april 2011 13:21

Igår var det dags för rapport igen. Tanken var B-A 600 m och A-C 900 m i skogen mellan Kummelbergets Industriområde och "Trollan" (som egentligen heter Vittjärn) med 10 minuters paus mellan skicken. När vi gick mot planerade B-stationen och hunnit ca 300 m började jag tveka på om vi verkligen skulle ha en så lång första sträcka som 600 m. Jag minskade snabbt ner den till 400 m. Eftersom det var första gången på jättelänge som tränade i skog fegade jag ur även vad det gällde pausen. Jag lät honom bara ligga någon minut innan jag skickade. Men, vad var jag orolig för egentligen??? Han sprang lika fort som han brukar! Jag måste börja lita på att han kan!! Det jag är mest nervös på är att att ska börja bli osäker och vända, så på det sättet vad det väl bra att jag minskade svårghetsgraden.

Glad över att första sträckan gick helt problemfritt, bestämde jag mig för att göra en full förlängning, dvs 400 m från B-C. Förlängningarna har han aldrig tvekat vid och det känns bra att göra den lika lång som på tävling.

Automatiskt blev ju pausen vid A-stationen lite längre än vid B, eftersom det tar en stund att gå till den tänkta C. Ungefär 6-7 minuter fick han ligga på A innan jag var klar, så syrran kunde skicka honom. Som förväntat gick han som en klocka från A-C. Jag var så placerad att jag såg honom de sista 50 metrarna, och det är en fröjd att se honom jobba. Han är så målmedveten och noga utan att tappa fart. Duktiga underbara Diesel!!

Utvärderningen blir alltså: Våga lite på att han kan. Det är hög tid att låta honom pausa en stund innan första skicket. Skogsterräng är inte svårare för honom, utan kanske till och med lättare.

På lördag kommer det bli längre pauser eftersom det sammanlagt är minst tre hundar som ska skickas. Vi kommer att vara i skogen. Jag hoppas på att vi kan ha minst 500 meter mellan B-A (första skicket) och en förlängning på 400 m, så andra sträckan blir minst 900 meter. Det ska bli mycket spännande att träna med nya människor och hundar, speciellt efter som Anders o Gunilla har tränat/tävlat rapport i 20 år och varit med på flera SM under 90-talet. Jag har en massa tävlingsfrågor om som jag hoppas på att de kan svara på.

Jag har nu fått PM:et på tävlingen om två veckor. Det är bara två startande i lägre och totalt är det åtta hundar. Känns som en bra första tävling! Han kommer att få gå första sträckan som sämst andra hund, förhoppningsvis som första hund. Sen blir jdet u längre paus innan andra sträcka eftersom alla hundarna, oavsett klass, ska skickas till A innan vi kan göra förlängningen till C. Jag längtar verkligen till tävlingen!! Ska bli så kul och spännande att se hur han (läs vi  ) klarar av tävlingssituationen.


Idag skulle jag ha spårat, men jag har totalt tappat motivationen till spårning. När jag träffade Anna i onsdags så sa hon en sak som jag kanske måste tänka på: Måste du verkligen fortsätta tävla i spår???

På någotvis känns det som att om man tävlar bruks och vill komma långt inom det, så "måste" man tävla i spår annars gills det inte. Det kanske bara är jag som har den knäppa prestations idén, eller finns det fler som känner så!? Det känns som om man tar en "genväg" när man "bara" tävlar rapport. Man måste liksom tävla spåret också! Visserligen skulle jag jätte gärna vilja tävla/träna sök, men tiden räcker inte till riktigt.

Det tar tid att träna sök. Man är nästan helt beroende av en sökgrupp och då tar det några timmar innan alla hundarna har får gjort sitt. Jag får se hur det går på lägrerapporten innan jag beslutar mig för hur jag gör med söket.

Men nu var det ju spåret jag tänkte på. Jag tycker ju inte spåret är så roligt. Det blir så mycket tråkig dötid. Diesel gillar att spåra, men frågan är om han verkligen är en "spårhund". Han har bättre fallenhet för sök och rapport. Antagligen för att han älskar att springa och svårt för att koncentrera sig längre perioder. I spårning måste han koncentrera sig hundra i minst 5-15 min. I söket och rapporten blir det typ några minuter i stöten.

I söket ska han först hitta figgen och varje skick tar inte så lång tid. Sen när han har hittat figgen ska han skälla tills jag kommer fram och det är någon minut. Sen kan han vila sin lilla hjärna på transporten tillbaka till mittstigen.

I rapporten måste han visserligen vara med när vi går från A till B, men inte hyperfokus hela tiden. Sen tar det typ 2-3 minuter att springa. Sen kan han vila och fippla med annat tills det är dags att bli skickad igen.

Han är ju även en ganska självständig kille. Det kan även vara därför sök och rapport passar honom bättre. Nä, ju mer jag skriver ner mina tankar, desto mer inser jag att vi kanske inte ska hålla på att traggla spår, som jag tycker är ganska tråkigt i förhållande till rapport och sök. Nu har jag anmält mig till ett lägre spår. Om jag kommer med på den tävlingen kommer jag att tävla, men jag tänker inte anmäla mig till några fler spårtävlingar.

Nu när jag äntligen kommit till ett beslut känns det som en stor lättnad. Det är jobbigt att vara "jag" ibland och ha så höga krav på sig själv!! Gud, vad skönt det känns nu!!! Ja, jag är lite knäpp!! Jag har nästan alltid lättare att ta beslut efter ha skrivit av mig om saken. Jag får liksom ordning på mina tankar på det sättet.  

Idag har vi bara tagit det lugnt i solen. En skön prommis och lite fotträning med båda hundarna. Underbar dag!

 
 
Karin & co

Karin & co

15 april 2011 16:00

Ha ha. Ja där fick man sig en tur genom din hjärna tror jag :-) Lite anti spår till - no more spår på 20 rader.

Störning kan vara en en störningsmarkering som kastas åt något annat håll. Eller flera dummys som ligger ute. Fick förresten bekräftat mina tankar om dubbelmarkeringar :-)

Miso är lite trött ändå tycker jag, undrar om det inte är skendräktighet som spökar, borde vara rätt i tiden nu ungefär. Hon som dessutom aldrig har tiggt vid bordet eller varit jättematintresserad, är nu mycket hungrigare än tidigare. Låtsasvalpar på G? Kastrering... Pengar...

http://karinochwilma.bloggagratis.se

Annika Westerlund

15 april 2011 17:32

:D
Jag är en ja-sägare till kastrering! Man kastrerar katter, så varför inte hundar!

 
Marie

Marie

15 april 2011 17:19

Annika, tänk inte på att Diesel är duktig på att spåra eller tycker det är kul. Du gör ju en massa andra saker som han tycker är roligt, rapport, sök och sånt som du som förare tycker är kul. All aktivering och tävling gills inte bara spåret. Att jag spårar är för att det inte krävs en hel stab till hjälp, kan göra det själv om det behövs. Hade gärna testa lite annat annars. Lycka till :))

http://marigo.bloggagratis.se

Annika Westerlund

15 april 2011 17:33

Tack för supporten! Jag behöver nog det!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Annika Westerlund - 3 augusti 2012 20:59

Jag har alltid varit så nöjd med denna bloggplats framtill för ca 1 månad sen. Då helt plötsligt försvann min header, mina typsnitt och min färger. Hur jag än gjorde gick det inte att få tillbaka dessa. Det gick inte att ändra något alls!!!!!!!!!!!!!...

Av Annika Westerlund - 14 juli 2012 18:21

Igår styrde vi kosan mot Djupdalsvallen och gruvturen. En tur som går i omväxlande mycket vacker fjällnatur och efter ungefär hälften av turen passerar man koppar och järnmalmsbrotten från 1700-talet och även de små stugor de bodde i. Turen är ca 7 k...

Av Annika Westerlund - 12 juli 2012 19:13

Ikväll gick jag ut och kastade en dubbel på ca 35 meters avstånd på "linje" gick tillbaka och skickade. Den gick bra! Gjorde några dirigeringar (som gick utmärkt) och kastade sen en ny dubbel förbi det gamla området, men en lättare som han är van ...

Av Annika Westerlund - 11 juli 2012 07:38

Det var inget vidare väder i söndags, 8 grader och lätt regn, men vi valde att ge oss ut i alla fall. Hamrafjället stog på tur, ca 9 km, 350 m höjdskillnad. Turen inleds med en brant stigning ut med Anderssjöfallet, totalt 300 trappsteg och sen forts...

Av Annika Westerlund - 8 juli 2012 22:02

I fredags eftermiddag vid halv femtiden var bilen packad och vi begav oss iväg mot Härjedalen och vår lilla stuga i Funäsdalen. Tanken var att om vi åkte vid den tiden kunde Pelle sova i bilen större delen av sträckan, då jag var orolig för hur han s...

Presentation

Barvatorp's Mr Diesel "Diesel"

Född 20071104  

u. Barvatorp's Etzy

e. Earo av Midälvaland

 

Länk till hans tävlingar i hunddata. 

Korad 415 p

Uppflyttad högre klass spår

2:a pris Lydnadsklass Elit

Hackihäls Indiana Jones "Indy"

Född 101024

u. Kullaholm's Edla

e. Delfleet Hawk

 

Länk till hans tävlingar i hunddata.

Länk till info om honom i SBK-tävling. 

20120310 SELCH

20120511 1:a NKL B-Jaktprov

Sammanfattande kritik:

"En samarbetsvillig trevlig hund som uppvisar stor arbetslust och presterar ett arbete till stor belåtenhet."

 

 

Kurser med mig som instruktör

Lydnadskurs på Ryegate's Kennel i Eskilstuna

 

Pris: 1700 kr 

4 x 4 timmar

11/8   kl 10-15

26/8  kl 10-15

2/9    kl 10-15

30/9  kl 10-15

 

Kurs från lydnadklass 1-elit alt. brukslydnaden appell-elit. Jag hjälper er med de moment som krisar.

OBS!!!! Det finns en plats kvar om det är någon som är intresserad!!

                                                    

"Att lyckas på tävling"
 
13/10 09:00 - 16:00
20/10 09:00 - 16:00

Kursavgift: 1 000 kr
Teoretisk kurs, vi går genom vad som är viktigt att tänka på när man ska tävla förutom att kunna momenten. T ex förberedelser- mentala och fysiska, träningsupplägg för tävling, bedömningar av momenten och andra saker som är bra att veta. Kursen vänder sig främst till de som redan tävlar eller är på gång att tävla.
Priset inkluderar lunch båda dagarna.
Max antal deltagare: 20

Anmälan görs på Nacka BK's hemsida

Privatlektioner

400 kr/45 min på Nacka BK

300 kr/45 min + milersättning 20kr/mil på annan plats

 

Kurser vi ska gå

28/9 Sökkurs för Frida Wallén gång 1/2 med Diesel

19/10 Sökkurs för Frida Wallén gång 2/2 med Diesel

Diesels kommande tävlingar

9/9 Lägre sök Waxholms BK

Indys kommande tävlingar

Följande B-jaktprov i öppenklass är vi anmälda till, vi får se vilka vi kommer med på...

 

21/7 Örebro

18/8 Sala

25/8 Hallstavik

25/8 Laxå

30/8 Mjölby

30/8 Värmdö

8/9   Eskilstuna

15/9 Enköping

29/9 Stjärnhov

 

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

5 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards