Direktlänk till inlägg 11 januari 2011

Valpkurs för Anne Dahlin igår 10/1

Av Annika Westerlund - 11 januari 2011 21:14

Igår kväll var det dags för första tillfället av nio på vår valpkurs för Anne Dahlin. Tyvärr hann inte Jocke hem, så Pelle fick följa med. Som tur är så sover han oftast fram till strax innan sex och kursen håller på mellan 16.45-17.45 Igår var ingen skillnad. Han vaknade till bara när jag flyttade honom från bilbarnstolen till vagnen, men somnade ordentligt igen efter ca fem minuter. Underbara snälla Pelle!

Vi skulle vara sex deltagare, men en kunde inte komma igår. Det var två BC (Border Collie), en mops, en amstaff och så vi. Alla har ambitioner bli minst lydnadschampions, tre av oss satsar på SM.

Indy var yngst i klassen och det märktes på slutet, då han blev trött. Den ena BC:n skällde ganska mycket och det är något Indy tycker är mycket obehagligt, men det hör åldern till. Valpar ska vara känsliga för hundskall, det är en kvarleva från vargarna. Om någon varg skäller till ska valparna snabbt springa in i lyan. Detta brukar släppa när de blir ca 12 veckor.

Anne började med att gå igenom lite om olika begrepp som man använder när man tränar/tävlar lydnad:


Attityd: Hundens inställning till träningen/momentet

Aktivtetsnivå: Om hunder är  t ex seg, balanserad eller hetsig.

Stadga: Om hunden är stadig i momentet, t ex sitter blickstill tills annat kommando ges.

Passivietet: Om hunden kan koppla av.


Sen fick vi visa om hunden kunde sitt (vilken himla tur att jag hade tränat på det). Därefter om hunden lärt sig att ta kontakt innan den får en godis och om den kan vänta på "varsegod" innan den tar belöning i handen eller belöning som är utlagd. (Detta kan han mycket bra!)

Sen gick hon igenom läxan. Några av oss fick inviduella läxor också, bland annat vi.

Stadga- träna spontan stadga, dvs hunden får välja själv sitt, stå, eller ligg spontant och ska bli kvar i den positionen när man utsätter den för diverse störningar som kasta belöningen, föraren rör sig, föraren ställer sig intill hunden osv. Om hunden misslyckas tar man bara retsamt belöningen och gör om.

Hitta favvo godiset- en inviduell läxa som jag fick. Han gillar fortfarande sitt torrfoder bäst, men det är inget han skulle kunna "döda" för om. Jag måste hitta det godis han verkligen går igång på. Vi har provat: falukorv, wienerkorv, viltsvinskorv, torkad lever, torkad lunga, ungsbakad lever, rå köttfärs, köttbullar och makaroner. Makaroner är det som leder än så länge. Jag tänkte prova med: plättar och blodpudding. Det är de jag kommit på än så länge, ska klura lite till. Är det någon som har något mer förslag?

Ta i övningar- från stillhet valfri position ska hunden invänta ett "varsegod" eller i vårt fall "ta" och kasta sig fram för att ta lekisen som man har hängandes från handen. När man tränat detta ett par gånger, så hunden förstår vad det går ut på, drar man bort lekisen om den är för långsam och retas lite och gör sedan om. Man vill att hunden fullkomligt ska kastas sig över lekisen med all kraft!

Sitt och ligg på kommando- börja med att hunden gör det frivilligt och sedan sätta kommando på det.

Passivitet- vi ska försöka lära hundarna ett kommando som betyder "nu är det dags att koppla av, helst somna".

Denna läxa har vi åtta veckor på oss att lära hundarna. De ska förstå det till sista kurs tillfället. Hur lär man in det då?

T ex kan man ha en speciell filt/pläd till hjälp. Man lägger hunden på den när den är trött och sitter och smeker den lugnande. När hunden är avkopplad och på väg att somna upprepar man ett lugnt kommando, t ex vila. Så håller man på så först hemma. När det fungerar där provarman hemma hos någon annan där det är lugnt och helst hundfritt och så gör man det i svårare och svårare miljöer. Vi kommer antagligen inte få hundarna att somna på kommando på sista kursdagen, men förhoppningsvis i alla fall lägga sig och koppla av. Det är i alla fall mitt mål!

En timme går fort när man har roligt!


Det är en mastig läxa vi fått med tanke på att det är valpar och nästa gång är om en vecka, så vi har kört hårt redan idag!

Vi har tränat på få fram ett frivilligt ligg och "ta i övningar". Han lägger sig nu, men lite tveksamt. Måste jobba mycket mer på det innan vi kan sätta på kommandot.

"Ta i övningarna" går mycket bra! Har kommit så långt att han fått missat några gånger. Tror att det kommer bli mycket bra till nästa kurstillfälle!

Nu får jag bara hoppas att han inte blir lika illa berörd nästa gång av den skällande BC:n. Om han blir det kommer det bli svårt att visa upp att man gjort läxan, men Anne förstår ju varför. Vi kanske kan få visa upp det vi kan ute i farstun till lokalen med dörren stängd till de andra hundarna



 
 
Anna,  Faran & Axxa

Anna, Faran & Axxa

12 januari 2011 10:16

Låter ju som en skitbra kurs! Vad kul! :D

http://www.rackartyg.net

 
Susanne o pebbels

Susanne o pebbels

12 januari 2011 15:00

Kattmat! :-)

http://hundtraningen.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Annika Westerlund - 3 augusti 2012 20:59

Jag har alltid varit så nöjd med denna bloggplats framtill för ca 1 månad sen. Då helt plötsligt försvann min header, mina typsnitt och min färger. Hur jag än gjorde gick det inte att få tillbaka dessa. Det gick inte att ändra något alls!!!!!!!!!!!!!...

Av Annika Westerlund - 14 juli 2012 18:21

Igår styrde vi kosan mot Djupdalsvallen och gruvturen. En tur som går i omväxlande mycket vacker fjällnatur och efter ungefär hälften av turen passerar man koppar och järnmalmsbrotten från 1700-talet och även de små stugor de bodde i. Turen är ca 7 k...

Av Annika Westerlund - 12 juli 2012 19:13

Ikväll gick jag ut och kastade en dubbel på ca 35 meters avstånd på "linje" gick tillbaka och skickade. Den gick bra! Gjorde några dirigeringar (som gick utmärkt) och kastade sen en ny dubbel förbi det gamla området, men en lättare som han är van ...

Av Annika Westerlund - 11 juli 2012 07:38

Det var inget vidare väder i söndags, 8 grader och lätt regn, men vi valde att ge oss ut i alla fall. Hamrafjället stog på tur, ca 9 km, 350 m höjdskillnad. Turen inleds med en brant stigning ut med Anderssjöfallet, totalt 300 trappsteg och sen forts...

Av Annika Westerlund - 8 juli 2012 22:02

I fredags eftermiddag vid halv femtiden var bilen packad och vi begav oss iväg mot Härjedalen och vår lilla stuga i Funäsdalen. Tanken var att om vi åkte vid den tiden kunde Pelle sova i bilen större delen av sträckan, då jag var orolig för hur han s...

Presentation

Barvatorp's Mr Diesel "Diesel"

Född 20071104  

u. Barvatorp's Etzy

e. Earo av Midälvaland

 

Länk till hans tävlingar i hunddata. 

Korad 415 p

Uppflyttad högre klass spår

2:a pris Lydnadsklass Elit

Hackihäls Indiana Jones "Indy"

Född 101024

u. Kullaholm's Edla

e. Delfleet Hawk

 

Länk till hans tävlingar i hunddata.

Länk till info om honom i SBK-tävling. 

20120310 SELCH

20120511 1:a NKL B-Jaktprov

Sammanfattande kritik:

"En samarbetsvillig trevlig hund som uppvisar stor arbetslust och presterar ett arbete till stor belåtenhet."

 

 

Kurser med mig som instruktör

Lydnadskurs på Ryegate's Kennel i Eskilstuna

 

Pris: 1700 kr 

4 x 4 timmar

11/8   kl 10-15

26/8  kl 10-15

2/9    kl 10-15

30/9  kl 10-15

 

Kurs från lydnadklass 1-elit alt. brukslydnaden appell-elit. Jag hjälper er med de moment som krisar.

OBS!!!! Det finns en plats kvar om det är någon som är intresserad!!

                                                    

"Att lyckas på tävling"
 
13/10 09:00 - 16:00
20/10 09:00 - 16:00

Kursavgift: 1 000 kr
Teoretisk kurs, vi går genom vad som är viktigt att tänka på när man ska tävla förutom att kunna momenten. T ex förberedelser- mentala och fysiska, träningsupplägg för tävling, bedömningar av momenten och andra saker som är bra att veta. Kursen vänder sig främst till de som redan tävlar eller är på gång att tävla.
Priset inkluderar lunch båda dagarna.
Max antal deltagare: 20

Anmälan görs på Nacka BK's hemsida

Privatlektioner

400 kr/45 min på Nacka BK

300 kr/45 min + milersättning 20kr/mil på annan plats

 

Kurser vi ska gå

28/9 Sökkurs för Frida Wallén gång 1/2 med Diesel

19/10 Sökkurs för Frida Wallén gång 2/2 med Diesel

Diesels kommande tävlingar

9/9 Lägre sök Waxholms BK

Indys kommande tävlingar

Följande B-jaktprov i öppenklass är vi anmälda till, vi får se vilka vi kommer med på...

 

21/7 Örebro

18/8 Sala

25/8 Hallstavik

25/8 Laxå

30/8 Mjölby

30/8 Värmdö

8/9   Eskilstuna

15/9 Enköping

29/9 Stjärnhov

 

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards