Senaste inläggen

Av Annika Westerlund - 7 september 2011 15:00

Jag såg verkligen fram emot att träffa Anne igen. Hon är en otroligt bra instruktör och väldigt bra att sätt fingret på saker som felar i vår träning. Totalt var vi sex ekipage som tävlar i varierande klasser. En tjej har dåliga tävlingsnerver och inte kommit till start pga det. Det resulterade i en mycket intressant diskussion och jag hoppas att hon känner att hon kan jobba med sina nerver, för det är inget fel på deras lydnad!

Det var kul att se så många duktiga ekipage och kunna ta lärdom av deras problem också. Allting läggs in i "databasen" och man vet aldrig när man kan behöva deras tips o råd i ens egen träning. Flera av oss hade problem med fjärren och jag tror inte att någon av oss fick samma tips o hjälp. Sådant är mycket givande!!

Följande saker ville jag ha hjälp med:


Fotgåendet

Problem: slänger med huvudet i vänstersvängarna och blicksläpp i starterna.

Lösning: Vänster svängarna ska jag göra till mjuka bågar istället för skarpa nittiogradare, sen ska jag sakta göra svängarna skarpare o skarpare. När han kan göra nittio gradaren utan blicksläpp kan jag börja "fela" om jag får kastet med huvudet. Det första gångerna jag "felar" honom gör jag nästa sväng lite mjukare så han lyckas och sen den vanliga skarpa.

Blicksläppet i starten ska jag jobba med mitt första steg. Jag börjar alltid gå med mitt högerben. Om Indy släpper blicken då "felar" jag och gör om. Mitt vänster ben får aldrig lyfta från marken. När han behåller kontakten får han belöning och den måste komma innan jag har lyft vänster benet från marken. Jag ska belöna med höger hand framför honom och med godis.


Rutan

Problem: Skuttar/hoppar in i rutan och har han då för hög fart hoppar han så långt att han hamnar utanför baklinjen med bakbenen.

Lösning: Ta bort banden och bara träna med konerna. Fungerade direkt! Inget hopp, inge skutt. Kanon! Träna så ett tag.

Sen lägga tillbaka banden och belöna med boll som man kastar över huvudet på honom så den landar på andra sidan rutan när han fortfarande är på väg mot rutan och INNAN han har hunnit skutta. När bollen kommer i hans synfält ger man belöningsordet (i mitt fall "ta"). På detta sätt springer han igenom rutan utan att skutta för han har redan sett sin belöning.


Apporteringen

Problem: Dålig fart in, kastar med huvudet i ingången.

Lösning: Farten in, ha bollen i vänster handen, precis när han är vid sidan och ska på börja ingången ge belöningsordet och kasta bollen bakåt. Eftersom det inte fungerar att belöna farten på vägen in, pga att han sänker den sen ännu mer pga belöningsförväntan, ska jag vänta tills han kommit enda fram men innan han har påbörjat ingången. Då kan jag fortfarande belöna att han kommer snabbt in och höja värdet att göra det, utan att behöva göra ingången som han tycker är svår.

Kastet med huvudet är hans sätt att säga "ta apporten och ge mig belöningen". Genom att aldrig ta apporten innan belöningen "försvinner" det problemet. Dvs istället för att ta apporten ur munen säger jag belöningsordet och kastar belöningen. Han får då själv spotta ut apporten för att kunna ta belöningen. I början ska jag belöna med godis, då är det enklare för honom att släppa apporten.

Sen behöver jag träna ingångar från alla håll och kanter för att han inte ska tycka det är så svårt. Jag sätter honom ner en bit ifrån mig med apporten i munnen, kommenderar fot och gör denna övning från olika positioner. Nöta nöta nöta så kommer han tycka detta är enkelt och mycket belönade. Även här ska jag inte ta apporten, utan han får släppa den självmant för att kunna ta belöningen.


Fjärren (tvåans)

Problem: Glider fram ibland i skiftet sitt-ligg och fastna i första skiftet från ligg-sitt.

Lösning: Jag fick bassning för att jag har hakan-i-baken-ligg i fjärren. Det kan man få avdrag av vissa domare. Hon trodde att det även var därför han gled framåt. Jag får helt enkelt träna in ett nytt läggande med ett annat kommando som jag bara använder i fjärren och då är kritieriet att INTE lägga hakan i backen.

För att få in detta måste jag ha handen lite ovanför honom med godis och försöka klicka (kommer använda klicker här för att hinna belöna rätt beteende) INNAN han lägger ner hakan. Detta är mycket svårt ifrån stå till ligg, eftersom han i detta skifte helst lägger ner hakan innan kroppen. Men nu är det tvåans fjärr vi håller på med, så vi börjar att träna in det från sitt och kommer då ha en bråkdelssekund på mig att klicka innan hakan har landat i backen. När det fungerar smärtfritt ger jag mig på skiftet stå-ligg.

Att fastna i första skiftet är vanligt! Felet man som tränare gärna gör är att man bara varierar avståndet till hunden framifrån, men hur ofta tränar du fjärren när du står någon meter från hundens sida eller bakom hunden. Mao är botemedelet variera din position gentemot hunden och då inte bara avståndet när du är framför hunden. Byt avstånd och position efter varje belöning!

Träna lika ofta på att lämna hunden i sittande position som i liggande. Variera att sätta/lägga hunden framifrån och från utgångsposition innan du börjar övningen.


Det var de övningar jag ville ha hjälp med. Men vi gick i genom en annan sak i fjärren som jag ska träna in, nämligen att låsa bakbenen. Du lär in det lättast på en stående hund. Hunden måste ha bra stadga i stå, sitt o ligg + att du måste ha ett belöningsord  som betyder "behåll din position så får du godiset/belöningen" för att du ska kunna börja lära in detta.

Du kommenderar stå, håller en belöningshand en bit framför nosen och trycker lätt på typ låret samtidigt som du säger t ex "lås". Om hunden rör någon baktass bryter du retsamt och börjar om, är hunden stilla ger du det belöningsordet som betyder "behåll din position så får du godiset/belöningen". Jag har ett lugnt "braaa" som sådant belöningsord.

Sen försvårar man det genom att variera trycket på låret och/eller pillar på tassen osv osv. När det fungerar bra gör du liknaden när hunden sitter och ligger. Därefter är det dags att lägga in själva skiftena. Du säger "lås" trycker på låret och kommenderar t ex sitt. Är hunden stilla blir det belöning med "behåll positionen så får du godiset" ordet (braaa) om den rör tassen/tassarna det  minsta lilla bryter du retsamt och börjar om. Sen ska man plocka bort hjälperna (handen och trycket på låret) och därefter träna mer tävlingslikt, men hunden får fortfarande inte röra sina baktassar. Mycket roligt övning som jag redan har tränat ett pass med nu på förmiddagen med båda hundaran. Det låter krångligt, men det är faktiskt inte så svårt att få till.

Jag har även tränat lite på det nya läggandet,vänster svängarna och första fotsteget. Hoppas att hinna träna två pass till med detta och minst ett pass med apportering nu när det har slutat att regna.

Vi diskuterade även mitt tävlingsupplägg för hösten/vintern och jag fick bassning igen.  Nu har jag redan lagt en bra grund med de här tre positiva och mycket lyckade tävlingar, så hon tycker absolut inte att jag ska ta LP i tvåan utan möjligtvis i trean, om ens det. Att tävla i trean i år redan såg hon inget problem i alls med tanke på de bra grunderna vi har. Hon tyckte inte det var att forcera träningen att tävla trean i slutet av säsongen. MEN känner jag att det tar längre tid att befästa treans moment än jag/vi trodde så skjuts debuten i trean upp tills nästa år. Jag kommer gå kurs för Anne nu i nio veckor framöver, så hon kommer hålla järnkoll på mig att jag inte forcerar träningen och håller mig till den nya tävlingplaneringen.

Så här ser den ut:

Lydnadsklass 2 på KM:et den 24/9 och på Tyresö BK den 1/10

Lydnadsklass 3ev på Halloween Cup den 6/11 på Tyresö. Om jag inte är klar då blir debuten på Nacka Cup den 26/11. Ev tävlar vi även Lucia Cup den 3-4/12 på Österåkers BK. Jag får se hur allting känns och om vi ska ta LP i trean.


I morgon är nästa tillfälle på kursen. Ska bli superkul!!

ANNONS
Av Annika Westerlund - 7 september 2011 11:31

Jag fick en kommentar till mitt tidigare inlägg om DM i elitspår, som fick mig att läsa inlägget lite noggrannare. När jag läser genom  mitt inlägg ser jag att meningen blev lite fel vinklad och jag vill förtydliga mig. Så här ser meningen ut:

Det blev mycket intressant!! Av 12 st föll två bort på spåret, det var bara två som fick in alla fyra föremålen på uppletandet och MÅNGA hade överraskande dålig lydnad!!!!


Det jag menade var att det var många som tog sig runt spåret och tre föremål av fyra på uppletandet tycker jag också är mycket bra prestation. Men det som överraskade mig var lydnaden! Det var första gången jag var åskådare på en elittävling i bruks och trodde att lydnaden skulle vara bättre än den var. Det var inte en menat som elak kritik till de tävlande, utan en reflektion över tävlingen.

Med tanke på att Diesel o min lydnad har mycket kvar att arbeta på, kändes det som att vi faktiskt har en chans att komma till elitklass i bruks när jag tittade på tävlingen.

Det var inte min mening att trampa någon på tårna!

Jag ber om ursäkt till A.R (kul om du skrev ut ditt namn istället) om du tog illa vid dig!! Jag lovar att vara tydligare i mina inlägg när jag skriver om tankar och reflektioner där andra människor är berörda.

ANNONS
Av Annika Westerlund - 5 september 2011 08:36

I lördags var det tävlingsdags... Jag måste erkänna att jag inte var så sugen. Kände att det börjar kännas tråkigt att tävla i ettan. Jag har finslipat allt jag kan, men i ställandet u g kunde det fortfarande bli nått extra steg och apporteringen fick jag honom inte att sitta lugnt med framtassarna efter gripandet och att han kastar med huvudet. Kändes som jag inte orkade lägga mer krut på ettans apportering och ställande tänkte jag Anne Dahlin (min tränare) skulle få titta på.

Vi ska gå kurs för henne igen.   Först två dagar som Nacka BK anordnar och sen en tävlingsinriktad unghundskurs på nio tisdagar. Jag vill också att hon ska titta på två detaljer som jag inte är helt nöjd med i fotgåendet. Han släpper gärna kontakten i vänstersvängen och precis när vi börjar gå. Det ska bli så skönt att få träffa Anne igen och få hennes kritiska ögon på sig!!

Tillbaka till tävlingen. Trots att tävlingsmotivationen tröt så kände jag att jag inte kunde bryta min plan nu att ta mitt LP, så jag, syster, Zigge o naturligtvis Indy styrde kosan till Waxholms BK. Vi fick fint väder, start nr 2 (mycket nöjd med det).

Platsliggningen blev lugn, men jag var orolig då de la alla nio hundar samtidigt.    Kollade in startnr ett linförighet (ville se hur upplägget var) och värmde sen upp. Indy kändes inte riktigt på, men vi värmde upp i gles skog som är vid sidan av planen och han tyckte det var konstigt. Men när vi entrade planen var han laddad och hade en härlig fokus och attityd. Så här blev betygen:


Platsliggning            10

Tandvisning             10

Linförighet             10  (Jippi!!!)

Läggande u g           10

Inkallning                10

Ställnade u g            9  Tar något steg

Apportering            9.5  Något tugg (nja, men guppade med huvudet)

Hopp över hinder     10

Helhetsintryck        10  Toppen (kul att få en kommentar på en tia!!)


Totalt 196,5p 1:a pris o 1:a placering. Jag behöver väl knappt tillägga att jag är MYCKET nöjd!!! Vår klart bästa tävling hittills både betygs och känslomässigt. Bra känsla, både jag och Indy gjorde en grymt bra tävling. Här är filmen på det hela: 


Tack min underbara syster och fotograf!!! Nu ska vi ladda om för lydnadsklass två den 24/9 KM på Nacka BK. Den är inofficiell och det känns som en bra start på lydnadsklass två. Sen är det en officiell tävling den 1/10 på Tyresö BK. Därefter blir det paus och fram tills Cuperna drar igång i början av november. Jag har inte bestämt mig för om jag ska tävla alla tre cuperna i tvåan, men Halloween och Nacka Cup blir det i alla fall lydnadsklass två.


När vi kom hem på lördagen var Pelle hängig. Han hade blivit snorig natten mellan fredag o lördag, men nu kändes han trött o lite gnällig. Han sov middag i två o halv timme, vilket är väldigt länge för honom. När jag satte på nattblöjan och pyamasen på kvällen tempade jag honom och då hade han 38.2 Min lilla skrutt!! Hans första feber!

Natten till söndag blev lugn, men han hade 38.7 på morgonen. Kändes inge kul att lämna honom till syrran när jag åkte iväg för att vara spårläggere på DM i elitspår på Värmdö BK. Han är i mycket goda händer hos syrran (Jocke jobbade), men det kändes tungt att lämna honom när han var så hängig. Men har man tagit på sig att vara spårläggare känns det inte som att man kan banga på morgonen, så jag åkte.

När jag ringde till henne efter jag gått ut mitt spår så var Pelle trött men på gott humör så jag kände mig lugn. Syrran tyckte absolut att jag skulle passa på och stanna för att titta på hela tävlingen, så då gjorde jag det. Vad skulle jag göra utan min underbara syster!!!!!  

Det blev mycket intressant!! Av 12 st föll två bort på spåret, det var bara två som fick in alla fyra föremålen på uppletandet och MÅNGA hade överraskande dålig lydnad!!!! En tjej med en härlig schäfertik som fick avdrag pga av att hon blev lite för speedad och då kom det lite hopp och andra tokigheter, men jag tror de kommer bli riktigt bra framöver.

Johanna Strand (Jo-Jo) med rottisen Leya från Nacka BK gjorde ett bra lydnadsprogram, lite små missar bara, ett föremål bort på uppletandet och tyvärr två pinnar bort i spåret. Det blev godkänt och Jo-Jo var mycket nöjd med det. Super kul!!

När det hela var över passade jag på att först träna Indy. Det blev tvåans hopp, apportering, fjärr och inkallning med ställande. Kom till klarhet i inkallningen hur jag ska lära in det. Jag kallar in och kastar bollen efter halva sträckan över huvudet på Indy. Han stannar då för att se vart bollen ska landa och jag ger belöningsordet "ta". Gjorde så två gånger och den tredje gången lossades jag kasta bollen, Indy tvärnitade han fick belöningsordet och bollen kom farande, mao har jag bestämt mig för att ha handtecken på ställandet i inkallningen. Indy är en ganska lättlurad individ och då fungerar detta inlärningssätt. Diesel skulle genomskåda detta på ett träningspass.  

Det mesta kändes bra, men vi har mer jobb att göra på fjärren innan jag är nöjd där, ingångarna med apporten (sätter sig lite snett bakom) och naturligtvis mer träning på inkallningen.

Diesel tränade jag stadga när jag lämnar honom för inkallning med belöning bakom, fotgående raksträckor, kryp o skall. Skallet är riktigt bra nu så jag la in tyst kommandot. Det fattade han efter två gånger! Underbara snabbinlärda Diesel!!

Krypet var inte bra idag, men han var väldigt laddad och det märktes i fotgåendet också. Men det är superkul att vara igång med hans träning också, även fast det bara är de lugna momenten.

Idag har vi en hemma pysseldag, tisdag o torsdag tävlingskurs på Nacka BK för Annne Dahlin, onsdag öppna förskolan i Orminge, fredag ska jag träffa Sofia igen för lite mer lydnadsdrillning av hennes flatthane Lexus. Fullt schema som vanligt!!! Men för ovanlighetens skull har jag inget inplanerat i helgen och tänkte låta det vara så!  

Av Annika Westerlund - 1 september 2011 19:06

Den här veckan har gått blixsnabbt. Högt tempo med många roliga aktiviteter.

Men jag vill börja med att tacka alla fina gratulationer jag har fått!! Underbart att få det fina stödet. Jag måste erkänna att det gör mig lite förlägen. Det är inte så himla svårt att få fina betyg i lydnadsklass ett, många fler skulle kunna fixa det med rätt hjälpmedel. Har du bara en hund som tycker om dig, en bra instruktör och en bra träningsplanering så är det inte så svårt. Det som kommer bli intressant nu är om vi fortsätter att hålla denna höga nivå när svårigheterna ökar i de högre klasserna. Det ska bli mycket spännande att se om vi lyckas!

Det här hänt så himla mycket denna vecka så jag kommer ta allt i korthet, trots att jag egentligen borde skriva en riktig träningsutvärdering. Ibland hinner man inte!


Måndag

Var nog den enda dagen som inte var fullbokad. Morgonen fick Pelle kvalitet och kvantitetstid med mamma och förmiddagen (när Pelle sov) skrev jag en utvärdering av tävlingen + en kort träningsplanering för veckan som skulle komma.

Eftermiddagen blev det en mer ordentlig prommis och sen träffade jag tävlingsledningen på Värmdö BK för att gå i genom mitt elitspår som jag ska lägga på söndag. Ska bli intressant!


Tisdag

Besök hos MVC för cellprovtagning, första gången på typ åtta år som jag kommer iväg och gör den där förbaskade undersökningen. Det har alltid funnits "viktigare" saker tidigare som gjort att jag struntat i den.

Sen var det handling och hjälpa syrran med lite grejer som stog på schemat.

Eftermiddagen ägnades åt att försöka gå en ordentlig prommis med hundarna, men när jag klätt på Pelle för tredje gången och det började spöregna igen gav jag upp och tog fram dammsugaren istället. Det blev mycket gjort här hemma pga regnet så inget ont som inte har något gått med sig.

På kvällen var det lydnadsträning med Susanne o Peppels på Tyresö BK. Alex o Lass kom förbi en snabbis också. Jag tränade genom ettans program med fokus på ingångar, apportering och fotgående + tvåans ruta, hopp, fjärr och belöning- bakom-och-framför leken. Allt kändes bra!


Onsdag

8.20 var jag på Nacka Djurklinik för att Diesel skulle läggas in för en muskelbiopsi i ansiktet. Diesel har fnyst och nyst en hel del på sistone och inte varit så matglad. Sa det till veterinären och då blev biopsin inställd. De vill inte söva honom i fall att han har ett virus eller likande. Blodprover togs och vi fick åka igen.

Hämtade Karin o Miso och mötte upp Helena med Vilja o Lystra i Krokhöjden för lite jaktträning. Vi tränade kniviga markeringar på nära håll, närsök och linjetag. Gick riktigt bra med tanke på hur dessa övningar har gått tidigare. Jag är nöjd!

Hem slänga i mig o Pelle lite lunch för vidare färd till öppna förskolan Enbacken i Midsommarkransen. Där mötte vi Susanne o Junie.

Pelle roade sig ordentligt och var den enda ungen som försökte sjunga med på sångstunden.. Han är för rolig!! Pelle tyckte det var toppen med alla leksaker och all liv o rörelse. Detta ska vi försöka göra en gång i veckan!

När vi åkte därifrån slocknade han och sov som en stock i bilbarnstolen i en och en halv timme. Jag hade inte hjärta att flytta honom när han sov så gott, så han fortsätta sova i bilen trots att vi kommit hem. Men när klockan var fem blev jag tvungen att väcka honom så inte nattsömnen skulle bli störd. Tack och lov somnade han som vanligt vid sju på kvällen och sov gått hela natten till kl fem, drack välling och somnade om till åtta. Mycket skönt tyckte jag!!


Torsdag

Som jag skrev ovan fick jag sovmorgon, underbart!! Sen hämtade vi syrran och åkte till Waxholms BK och tränade lydnad. Efter noggrant övervägande har jag nu bestämt att Diesel ska få följa med och träna lite moment som fotgående, skall, fjärr, kryp och apportingångar. På Waxholm har de speglar och då fick jag se hur mycket D faktiskt plogar i fotgåendet. Huva!!!   

Laborerade en hel del med det och kom fram till att jag måste gå riktigt sakta för att han ska kunna gå bra. Min plan för honom är ju att inte tävla något fören till våren, så vi har gått om tid att slå sönder momenten igen och träna detaljer. Öppenbart är det en god idé med fotgåendet! Skallet är riktigt bra nu. Sitter hyfsat stilla, lite mer jobb bara så fungerar det nog tävlingsmässigt. Tränade både honom o Indy i belöning-framför-och-bakom leken. Båda börjar förstå leken riktigt bra!

Indy tränade jag samma sak med som i tisdags, ettans moment + detaljer i tvåans. Det mesta känns bra, lite små grejer i tvåans moment som kan förbättras.

Sen var det Zigges tur att åka till veterinären med svamp i tassarna, bakåt nysningar, utlösningar i tid o otid, och behov av tandstensskrapning. Tassarna fick han något medel till. Bakåtnysningarna togs prover om det var noskvalster, men det var negativt. Utlösningarna fick han en kemisk kastreringsspruta mot. Fungerar den ska han kastreras senare. Syrran fick en ny tid för tandstensskrapning och spolning+biopsi av nässlemhinnan. Hoppas att de hittar felet med bakåtnysningarna då, för Zigge har det verkligen jobbigt med dessa eviga "anfall". Vissa dagar kan ha bakåtnysningar en fem sex gånger. Inge kul!!

Jag fick även det ena provsvaret på Diesel. Hans röda o vita blodkroppar såg normala ut, så nu väntar vi på det andra provsvaret (proteiner?). Är det också normalt så får jag en ny tid för muskelbiopsin.

Därefter åkte vi och handlade lite, tanka bilen, sprang in på Bygg Ole och hämtade en mojäng till syrrans toa. Sen var det middagsdags för Pelle, middagsmatlagning och ätning för oss och svip chilivip så var klockan sju och läggdags för Pelle. Nä, jag skulle verkligen behöva fler timmar per dygn!!


I morgon ska träffa Sofia (en gammal vän från hundungdomen) som vill ha lite hjälp att komma igång med lydnadsträningen med sin flatthane. Ska bli kul att få ett nytt projekt att hjälp!! Vi sätter väl målet högt och satsar på start i lydnadsklass ett i april 2012?? Eller vad säger du Sofia??  

Av Annika Westerlund - 29 augusti 2011 18:58

Linförighet, betyg 8, snett sättande och skutt i språngmarsch (den kortaste språng marsch jag har varit med om)Läggande under gång, betyg 0 (falsett ligg som Indy aldrig hade hört   ) Inkallning, betyg 10Ställande under gång, betyg 10 (lite för snällt bedömt tycker jag)Apportering, betyg 10 (den kortaste apporteringen jag har varit med om)Hopp över hinder, betyg 10 

Helhetintryck 10


Han är fin min lilla labrador!!       

Av Annika Westerlund - 29 augusti 2011 09:23

Dagen började med spöregn!! Med lätt panik inser jag att jag aldrig har tränat platsliggning i spöregen! Gör mig i ordning och i samband med det vaknar mamma så hon kunde ta Pelle. (Jag, Jocke, Pelle o Indy sov hos mamma o pappa i Oxelösund.) När jag väl kommer ut har det slutat att regna..... Ja, vi tränar en snabbis i alla fall för säkerhet skull.

När vi kommer till klubben anmäler jag mig lite snabbt och hinner sen träna lite innan det är dags för samling och tur var väl det för denna dag drog jag startnummer 1 (av 4). När jag tävlar med Diesel är det alltid ett nerköp, men det skulle bli intressant och se hur det skulle fungera med Indy.

Platsliggnigen var helt odramatisk. Alla hundarna låg stilla som tända ljus, underbart!! Gick av planen och belönade. Gjorde ett fotgående på tre meter, belönade det och gick sen in på planen. Vi fick börja med tandvisningen och jag var lite orolig för att han skulle tappa fokus av det, men programmet flöt på utan större missar. Indy höll ihop fint och kändes likvärdig torsdagens tävling, kanske lite sämre koncentration, mao spelar det inte så stor roll vilket startnr vi får.

Det jag är väldigt glad för är just att han höll ihop så bra för på lördagen hade han varit med på Mantorp Truck Festival. En tillställning med hög ljudnivå, massa folk och vi gick sammanlagt runt på området i fem timmar med två korta matpauser för oss tvåbenta. Sen sov vi hos mamma o pappa, där har han aldrig sovit förut. När tävlingen var över märktes det att han var trött! Hela tävlingen blev för mig ett test på hans kapacitet som tävlingshund och jag är MYCKET nöjd!!

Här är betygen:


Platsliggning             10

Tandvisning              10

Linförighet                9  Tränger något

Läggande u g            10

Inkallning                 9,5 Slarvig ingång

Ställande u g           10  (och denna gång var den värd sin tia)

Apportering             8,5  Okoncentrerad

Hopp                        9,5  Slarvig ingång

Helhet                     9,5


Jag är nöjd, men ändå inte. Känns lite irriterande att vi inte gick klockrent. Vi kan bättre! Det intressanta är att det var nya avdrag mot förra tävlingen, men saker som jag vet kan vara dåliga.

Framtill på lördag, när vi tävlar på Waxhoms BK, kommer jag att lägga fokus på ingångarna och apporteringen. Givetvis kommer vi att träna de andra momenten också men jag kommer träna mer på ingångarna och apporteringen. Linförigheten/fritt följ kommer också att tränas mer på. Det finns mycket att träna på där så den blir ännu bättre. Måste komma ihåg att träna fotgåendet med lite utmaningar, annorlunda svängar, mer tempoväxlingar så hans koncentration i momentet ökar.

Måste även börja träna mer på tvåans moment. Om allt går som det ska blir det debut i tvåan på Nackas KM den 24 sept. Önskar att jag kunde starta Diesel i KM:et också, men jag SKA vara duktig och inte äventyra något i hans rehabprogram. Känner mig fit for fight igen så nu ska vi dra igång med ordentliga prommisar. Simningen vet jag inte om det kommer bli så mycket av med. För att inte tycka rehaben tar för mycket must ur vardagen tänkte jag koncentrera mig på prommisar, cavaletti, klövjeväskor osv.

I eftermiddag ska jag träffa tävlingsledaren för Värmdös elitspår (och DM i spår) för att gå igenom det spåret jag ska vara spårläggare för. Ska bli super kul och mycket lärorikt!


PS ska försöka ta mig tid idag att lägga ut filmen torsdagens tävling på bloggen...

Av Annika Westerlund - 26 augusti 2011 07:19

Ofantligt laddad och faktiskt lite nervös tog jag mig genom köerna till Vällingby BK. För att inte äventyra att komma försent åkte jag hemifrån kl 16 och landade på klubben kl 17.20 Jag gillar att komma i tid till tävlingar. Det gör mig lugnare och om jag är nervös brukar det släppa lite när jag väl är på plats.

21 st var anmälda, men det var bara 16 som startade och jag drog startnr 15. Inte min favvo direkt att vara bland de sista.

Innan samligen gick jag och hämtade Indy och tur var väl det! Han var påtagligt berörd av att det var så många hundar som satt och skällde i bilarna. Hade tänkt att han skulle få vänta i bilen mellan plats+tandvisning och resten av lydnaden, men ändrade mig nu. Han fick vara med mig och titta på när de tidigare startande gjorde sitt lydnadsprogram.

Det blev tre platsliggningsgrupper och vi var 5 st i vår grupp. Indy fick ligga mellan två schäfrar, men det är ju han van vid.  Platsliggningen i de lägre klasserna är alltid jobbiga, men denna blev lugn. Inga konstigheter alla låg. I de två tidigare grupperna hade det varit en orolig hund och två i varje grupp som rest sig och lugn gått till sin matte. Då gör det inget! Det man fasar för är när de går upp och få för sig att börja leka med någon av de andra hundarana eller ännu värre flyger på en annan hund. Tandvisningen var också helt odramatisk.

När nr 12 gick in på planen började jag värma Indy i linförighet och några ställanden och lägganden under gång. Sen pausade jag en stund för att plocka upp honom och gjorde en kort linförighet undertiden startnade innan mig avlutade sitt program. Indy kändes fin och med på noternar!

Här är betygen:


Platsliggning           10

Tandvisning            10

Linförighet             8 snett sitt, skuttar i språng marsch

Läggande u g           0  ( vart kom mitt falsett ligg ifrån???? Indy fattade inget!)

Inkallning               10

Ställande u g          10 (snällt dömt då han flyttade sig lite åt sidan)

Apportering           10

Hopp                      10

Helhetsintryck      10


Snälla Susanne ryckte in i syrrans ställe, som var hemma med Pelle, och filmade programmet. Hoppas på att jag hinner lägga upp filmen på bloggen i eftermiddag.

Jag är mycket nöjd med Indy!! Han höll ihop kanon fint och mattades inte av något. Bra fokus, attityd och aktivitetsnivå! Jag är ganska nöjd med mig själv också. Det är vara det där liggkommandot som grämer mig. Jag har väl aldrig sagt ligg i falsett!!! Det hade varit mer naturligt att jag sagt ett hårt ligg som jag har till Diesel. Nä, det där måste jag träna på. Alltså att Indy lägger sig oavsett hur jag säger ligg, men det är inget jag tänker börja bråka med innan tävlingen på söndag.

Idag ska jag köra igenom programmet hemma på tomten och förhoppningsvis hinner vi åka via Nyköpings BK i morgon när vi åker till mamma efter Mantorp Truck Festival. Om vi hinner det tänkte jag göra en platsliggning där + lite fotgående.

Idag ska jag träffa en gammal vän, Sofia. Hon och jag hade hand om hundungdomen under början på 90-talet. Träffade henne igen på Flattfestivalen (hon har en flatt hane) och sen hittade vi varandra på Facebook. Det ska bli superkul att träffas igen efter så många år!!! Min snälla underbara syster ska passa Pelle för tredje gången denna vecka, så jag ska få vara barnfri när vi träffas. Tur att jag har henne!!

Av Annika Westerlund - 24 augusti 2011 19:46

Jag har varit helt slut de här dagarna. Blev tvungen att hålla ett högt tempo i måndags med jaktträning på förmiddagen, hem äta lunch och sen till veterinären. Därefter var det handling av lite mat mm, hem fixa middag och hinna umgås med maken innan han åkte och jobbade. När jag lagt Pelle var jag helt färdig men fastnade framför datorn i nästan två timmar. Har inte hunnit läst bloggar mm på flera dagar så jag hade en del att läsa igen. 

Tisdagen tog jag det bara lugnt. Sov till och med en stund när Pelle sov förmiddag. Lite hjälpte det men tröttheten, illamåendet och bristen på matlust vill inte försvinna. Jag fick tvinga mig själv att åka till Vällingby för att träna lite lydnad med tisdagsgruppen.

Igår blev det bara jag och Susanne. Fokuset för Indys del var att träna hela momenten med belöning direkt efter och linförighet med varierande belöningar. Indy var lite trött då han hade varit ute mycket på tomten och inte sovit något på hela dagen. Måste komma ihåg att han ska sova några timmar mitt på dagen på torsdag när vi ska tävla. Fick även möjligheten att bli kommenderad genom hela programmet av en annan person vilket var kanon! Valde att belöna efter apporteringen (mycket söndertuggad apportbock som Indy tveksamt tog) och hoppet.  Kändes bra, men han gick lite på två spår i linförigheten. Måste nöta lite på det ons o tors. Jag är mycket nöjd med Indy som jobbar bra även fast han var trött. Gjorde även några rutskick och en tvåans fjärr. Även dessa blev bra!

Idag var jag fortfarande super trött och illamående. Sov förmiddag med Pelle även idag. Syrran är här och kunde avlasta mig lite med Pelle så jag fick duscha och fixa med tvätt osv i lugn och ro. Himla tur att jag har henne!!!!!

Efter middagen kände jag mig piggare och nör Pelle hade somnat nu ikväll, smet syrran, jag, Indy o Zigge ut i skogen bakom tomten och tränade lite rapport. Längsta sträckan blev 55 meter, totalt 5 sträckor och båda hundar sprang mycket bra idag. Superkul! Börjar släppa för Indy så han förstår vad det hela går ut på. Syrran ska bo i gäststugan tills på söndag så jag tänkte vi skulle försöka hinna träna något pass till med rapport i skogen här bakom.

Hoppas att jag känner mig piggare i morgon så hundarna får en ordentligt prommis i morgon. Har varit dålig med det sen i torsdags i förra veckan. Bara kortisar är allt jag har orkat med. Några lydnadspass på tomten har jag gjort också iofs men jag måste komma igång med prommisarna och Diesels rehabprogram.

På lördag ska vi på Mantorp Truck Festival. Diesel får vara hemma med syrran. Indy och Pelle ska med. Sen sover vi över hos mamma o pappa i Oxelösund till på söndagen och då ska jag tävla ettan med Indy på Nyköpings BK. Fullt schema som vanligt med andra ord!   

Presentation

Barvatorp's Mr Diesel "Diesel"

Född 20071104  

u. Barvatorp's Etzy

e. Earo av Midälvaland

 

Länk till hans tävlingar i hunddata. 

Korad 415 p

Uppflyttad högre klass spår

2:a pris Lydnadsklass Elit

Hackihäls Indiana Jones "Indy"

Född 101024

u. Kullaholm's Edla

e. Delfleet Hawk

 

Länk till hans tävlingar i hunddata.

Länk till info om honom i SBK-tävling. 

20120310 SELCH

20120511 1:a NKL B-Jaktprov

Sammanfattande kritik:

"En samarbetsvillig trevlig hund som uppvisar stor arbetslust och presterar ett arbete till stor belåtenhet."

 

 

Kurser med mig som instruktör

Lydnadskurs på Ryegate's Kennel i Eskilstuna

 

Pris: 1700 kr 

4 x 4 timmar

11/8   kl 10-15

26/8  kl 10-15

2/9    kl 10-15

30/9  kl 10-15

 

Kurs från lydnadklass 1-elit alt. brukslydnaden appell-elit. Jag hjälper er med de moment som krisar.

OBS!!!! Det finns en plats kvar om det är någon som är intresserad!!

                                                    

"Att lyckas på tävling"
 
13/10 09:00 - 16:00
20/10 09:00 - 16:00

Kursavgift: 1 000 kr
Teoretisk kurs, vi går genom vad som är viktigt att tänka på när man ska tävla förutom att kunna momenten. T ex förberedelser- mentala och fysiska, träningsupplägg för tävling, bedömningar av momenten och andra saker som är bra att veta. Kursen vänder sig främst till de som redan tävlar eller är på gång att tävla.
Priset inkluderar lunch båda dagarna.
Max antal deltagare: 20

Anmälan görs på Nacka BK's hemsida

Privatlektioner

400 kr/45 min på Nacka BK

300 kr/45 min + milersättning 20kr/mil på annan plats

 

Kurser vi ska gå

28/9 Sökkurs för Frida Wallén gång 1/2 med Diesel

19/10 Sökkurs för Frida Wallén gång 2/2 med Diesel

Diesels kommande tävlingar

9/9 Lägre sök Waxholms BK

Indys kommande tävlingar

Följande B-jaktprov i öppenklass är vi anmälda till, vi får se vilka vi kommer med på...

 

21/7 Örebro

18/8 Sala

25/8 Hallstavik

25/8 Laxå

30/8 Mjölby

30/8 Värmdö

8/9   Eskilstuna

15/9 Enköping

29/9 Stjärnhov

 

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

5 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annikas funderingar med Blogkeen
Följ Annikas funderingar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se