Senaste inläggen

Av Annika Westerlund - 3 februari 2012 18:34

Fick just mail från Botkyrka BK:s tävlingssektor. Elitklassen är inställd pga att smhi lovar 22 minusgrader på morgonen... Rätt beslut, men det känns inge kul! Jag är så tävlingssugen! Träningen har gått så himla bra o jag hade stora förhoppningar på den här tävlingen. Nu får vi ladda om batterierna till nästa helg. Då är det tävling på Katrineholms BK!

ANNONS
Av Annika Westerlund - 2 februari 2012 16:25

Nu är det bara fredag kvar på denna arbetsvecka..... Ja, jag arbetar inte än, men vi har alltid ett helt annat schema när Jocke jobbar. Det har blivit träning varje dag förutom idag. Tempraturen visade på minus 14 i morse och då  bestämde jag mig för att ta en "vilodag".

Träningen har verkligen gått framåt denna vecka och jag känner hur bitarna faller på plats. Vi har äntligen kunnat börja jobba med störningar (koner) i apporteringsdirigeringen och andra störningar i de övriga momenten. Jag har inte velat börja med det fören jag känner att han är helt säker i momenten. Jag har även kunnat öka upp kraven på precision i momenten utan att han blir osäker. Det känns riktigt bra inför tävlingen på söndag i Botkyrka!

Jag har nu börjat träna lite smått med Diesel. VAD UNDERBART DET ÄR!!! Han är en otroligt rolig hund att jobba med. Vi har mest tränat uppletande, svåra sådanna. I tisdags sökte han i 10 minuter innan han hittade Pelles lilla ihopvikta strumpa i en korridor som var 10x55 meter. Inte för en sekund slutade han jobba under dessa 10 minuter utan sökte, sökte och sökte. Underbara Diesel!!! Vi har även tränat ett kort pass med lydnad; fritt följ, kryp, hopp, inkallning med fokus på att sitta/ligga stilla när jag lämnar honom, framåtsändande och framförgående. Gick riktigt bra och jag var nog med lugna belöningar, dvs han fick bollen i mun eller fånga den i luften alt. avståndsbelöning. Hans mage har inte reagerat på träning, så nu håller jag tummarna för att det fortsätter så!

Förkylningen håller kvar sitt grepp om mig. Jag hostar fortfarande och har varit väldigt trött. De långa morgonprommisarna har inte gått att genomföra. Jag har varit alldeles för trött!! Idag är första dagen jag känner lite ork komma tillbaka, så om allt går bra i natt (= Pelle sover, har sovit dåligt nu när han också varit sjuk) så blir det nog en prommis i morgon.

På jobbet har vi gått med i en tävling på www.tappa.se där man ska gå till Sälen. Man har stegräknare på sig om dagarna och det lag som kommer först till Sälen vinner något.... Jag kommer inte ihåg vad..

Min chef har också utlyst en interntävling mellan oss i laget. Den som vinner får ett presentkort på 750 kr Yasuragi Hasseludden, tvåan 500 kr och trean 250 kr. Ni kan ju tänka er vem som är ruskigt sugen på att vinna!!!

ANNONS
Av Annika Westerlund - 30 januari 2012 15:45

Vi börjar väl med tävlingen i lördags. Mitt mål var att koncentrera mig på oss och inte prata med allt och alla.

Väl inne på tävlingsplanen var målet att ta oss runt med en bra attityd, fokus och att genomföra alla moment.

Det känns som jag lyckades med det mesta av mina mål.

Mellan att jag anmält mig och samlingen gick jag ner på läktaren och satt och tittade på medans de byggde banan. Mycket bra upplägg!! Jag kände hur lugnet spred sig och fokuset kom!

När det blev dags för samling och lottning hade jag oturen att ta nummer ett. För en kort stund grep paniken tag i mig, men jag lyckades snabbt dämpa den och även eliminera den. Det blev ju två platsliggningar, så jag skulle ha minst sex minuter på mig att värma upp innan vi skulle in på planen.

Sitt i grupp - Indy kändes inte riktigt hundra fokuserad. Han kändes inte taggad utan lite orolig på något vis. Naturligtvis resulterade det i ett tassflytt och betyg 9.5.

Platsliggning - Fortfarande inte helt hundra. Både i platsliggningen och i sitt i grupp fick jag lämna honom snett till vänster för att kunna gå och gömma mig, så även här vred han sig (huvudet) mot det stället jag gått och gömt mig. Helt klart något jag glömt att träna på!! Men som tur är fick vi inget avdrag för det. Betyg 10

Fritt följ - Han kändes fin. Hade en bra attityd som var på gränsen till hetsig och det visade sig ännu tydligare i halterna, snea sättanden. Suck!! Jag tappade honom också i stegförflyttningen bakåt. Betyg 8.5

 


 

Zetat (ordning ligg sitt stå) - Jag hade inga förhoppningar om att detta moment skulle fungera då vi haft jätte problem med att han inte gör skilland på stå och back (=sitt). Det är ömsom vin ömsom vatten. Denna gång satte han sig på stå. Betyg 7 

Inkall m stå o ligg - gick bra. Ser på videon (liten miss från fotografen så det blev två snuttar på inkallningen) att han satte sig snett, men det missade Yngve. Betyg 10

 


  


 

Rutan - Ja, vad säger man. Klockren kanske!!! Betyg 10


Apporteringsdirigeringen - Här syns det verkligen att Indy inte kan momentet ordentligt än. Han blir osäker på vilken kon han ska springa till, springer till rätt med hjälp av ett dk, men springer sen till rutans kon när han ska hämta apporten. Detta måste helt klart tränas på, men jag ska gör honom ännu mer säker på momentet först innan jag lägger in störningskoner. Betyg 0     


Hopp apport metall - Segt upptag.  Måste nog lägga ner lite mer krut på detta moment som har fått stå tillbaka för app.dir och vittringen. Betyg 9


Vittringen - Mycket nöjd med denna!! Ja, det blev lite tugg, men inte alls så mycket som det kan vara och jag är super nöjd med nosarbetet!!! Betyg 8.5 


Fjärren - Fick framflytt i skiftena stå - sitt och stå - ligg, men det hade jag nästan förväntat mig. Jag har fokuserat mycket på sistone att få upp snabbhet i skiftena och det gick bra. Nu får vi slipa mer på att få bort framflytten. Tyvärr fick fotografen slaganfall eller nått för hon glömde i alla fall att sätta på kameran, så tyvärr får ni inte se det momentet.


Jag är nöjd med min insats och framför allt Indys!! Vi klarade av att hitta in i "bubblan" och stannade där tills allt var över. När jag kom upp i cafeterian har Helena använt sin lydnadsapp och räknat ut hur mycket poäng jag hade fått. De hade fått det till 254 p, ett andra pris.

När sen prisutdelningen började trodde jag att jag skulle komma typ trea eller nått. JAG VANN!!!   

Det var svårt att se betygen från cafeterian, så de hade missat ett halvt poäng. Vi fick 255.5 p, ett andra pris och en första placering,  0.5 p från ett första pris!! Just nu spelar det inte så stor roll efter som jag jagar SM-poäng, men det känns ändå lite snopet. Vi slog flera som också håller på att kvalar in till SM, så det känns riktigt bra!!!


Idag har jag tränat lite här hemma på vändplanen.

Stimuluskontroll på stå, back (=sitt) och ligg. Har provat igen med att ha olika röstlägen på komandona. Kanske det kan fungera nu. Förut när jag provade det var det mest för att hitta vilket läge som han förstog kommandot i. Nu är det för att lära honom. Det kan vara en lösning på vårat problem. Tack, Susanne för idén!

Fritt följ - kan nog kalla det för följsamhetsträning. Ingen curling!! Han fick inga hjälper alls, inga händer utmed sidorna när vi ska göra stegförflyttningar, ingen förberedelse inför halter osv. Jag överraskade honom med olika saker hela tiden och hängde han inte med bröt jag retsamt. J---lar vad bra det blev! Det kanske är hög tid att jag gör som jag säger till mina träningskamrater, sluta curla och låt hunden ta ansvar för sitt arbete. Mycket bra blev det i alla fall!!!

Apporteringsdir - med fokus på konskicket. Skickade flera gånger till konen och belönade det innan han fick ta först vänster och sen höger apport. Klockren träning!! MYCKET nöjd!!

Platssitt och platsliggning - med fokus på att vara stilla även om jag lämnar honom på konstiga vis. Strålande!! Fick dessutom en fin fin störning när det gled snö ner från grannens presening. Första gången löft han huvudet, felade och kommenderade ner huvudet. Efter en stund rasade det snö igen och då låg han stilla. UTMÄRKT!!

Fjärren - först tränade jag bara skiftet stå-ligg för sig, på olika avstånd. Fick honom att förstå direkt vad han gjort för fel när jag felade framflytten. Sen la jag in skiftet så han fick göra tävlingsmässigt. Förstog även här bra! Vågade dock bara lämna honom på ca 12-13 m, ska vara 15. Nästa pass ska jag gå längre bort. Gjorde sen samma med skiftet stå-sitt, samma braiga resultat här med! YES!!!

Hålla i träapport och vittringspinnen - tränade på att kunna ta i dessa och dra i dem utan att han släpper. Gick ruggigt bra!!

Inkallning med stå o ligg - första med belöning vid läggandet, andra vid ställande och tredje fick han en rak inkallning med belöning när han kommit in och satt sig. Gjorde sen en där jag la honom när han var framför mig och gick sen ca 10 m och kallade in med fokus på att han inte fick sätta sig snett. Gick kanon!! Inget snett sitt varken här eller på den långa raka inkallningen. Var det snea sättandet på tävlingen bara otur??


Sen blev det Diesels tur. Hade gjort i ordning en uppletande korridor 10x50 m och lagt ut ett föremål på ca 50 meter. Diesel var på, men tyst! Sprang en hel del innan nosen kom på och han hittade föremålet.

La ut det två gånger till, nya föremål. Diesel satt kvar vid sändpunkten. De två andra gångerna la jag föremålet på ca 8 och 6 meter. Jag vill att han ska koppla på näsan lite fortare. Han hittade dem, men var båda gångerna ute på 40-50 m och snurrade länge innan han sökte av resten av korridoren. Mer av det här upplägget!! Tror det är viktigt att aldrig ha mer än ett föremål i korridoren, så han bara får belöning för att han söker där jag vill att han ska söka.

Jag ska nu testa att träna Diesel de dagar som jag träna Indy. Just nu kommer det bara bli uppletande, men jag har lite andra träningsupplägg på g också om denna detta fungerar. Ser jag ingen försämring av magkatarren kommer jag sakta öka träningsdosen och så småning om även träna lite brukslydnad. Funderar även på att träna sök...... Måste bara få det förankrat hos maken och kolla lite hur den träningen går till.

Spåra har jag lite svårt att motivera mig till att börja göra. Det skulle vara om någon av min kära klubb och/eller träningskamrater lockar med mig....   


Regel och domarkonferensen

Det var väl inte så mycket som inte står i reglerna som vi gick igenom, men det var ett mycket bra upplägg på konferensen. Det tråkiga var att de bedömningar som vi tittade på och fick höra domarnas kommentarer på var elitklass i bruks (lydnadsdelen). Jag hade velat hört deras åsikter och bedömningar om lydnadseliten, men man kan inte få allt här i världen.

Däremot tog jag upp frågan om hur man ska gå i det nya zetat (stå, sitt, ligg under marsch) och det var fler än jag som tyckte det var lite luddigt och konstigt beskrivet. Fick däremot ingen direkt klarhet i hur det skulle vara. Man får köra lite på känn helt enkelt.

Det blev en hel del diskussioner om den nya regeln, störande hundar under grupp momenten. Väldigt intressant!! Om en hund går upp och går direkt till sin förare eller leker för sig själv är den inte störande och behöver inte anmälas. Det är bara om den gör lekinviter mot en annan hund som den ska rapporteras. Jag tycker att det är superbra att denna regel har kommit till!!!

Av Annika Westerlund - 17 januari 2012 19:36

Mina underbara träningskamrater filmade när vi gjorde vårt program. Jag är väldigt nöjd med flyt, attityd och min egen prestation.

Fria följet har fortfarande detaljer jag inte är helt nöjd med, som vändningarna på stället, stegförflyttningarna och följsamheten i språng marsch.

Vi satte zetat dock med handhjälpen, dvs stilla vänster hand när han ska göra ståendet och pendlande hand när han ska sätta sig.

Inkallningen nosar han i backen när jag lämnar honom och är på väg att tjuva från läggandet, annars var den bra.

Rutan fastnade han lite vid konen och blev kinahattarna störande, men han rättade sig själv. Måste träna rutan med störande koner, samt mer helhet.

Apporteringsdirigeringen är jag mycket nöjd med. Det var första gången jag satte ihop konskicket med själva apporteringen. Fick rätta honom lite vid konen, men för övrigt gjorde han det bra. Än så länge har vi ingen mitten apport. Ska lägga till den i slutet av veckan.

Hopp-apport är jag nöjd med förutom att han tittade till på något innan han vände och hoppade in.

Vittringen går riktigt bra nu mot hur det har varit. Han är noggrann..... kanske på gränsen till att vara för noggrann. Tänker inte lägga någon vikt vid det, tror det kommer ge sig med tiden.

Fjärren har vi framflytt från stå till ligg. Måste plocka ut det och träna på det separat.


Här kommer videosnuttar från tävlingen som snälla Helena har lagt ut på tuben åt mig.   


Fritt följ, zetat, inkallning o rutan
De övriga momenten hittar ni på Helenas blogg. Tack snälla igen för att ni (du o Karin) filmade och la ut det på din blogg, Helena!!!

Av Annika Westerlund - 15 januari 2012 09:03

Ja, här rullar det på i hundra nittio som vanligt. I ett svagt ögonblick tackade jag ja till att vara sektoransvarig för bruks och lydnadssektorn på Nacka BK.... Mycket jobb så här inledningsvis. Nu börjar bitarna falla på plats och det är snart dags för årets första tävling. Eftersom jag själv ska tävla då har jag bara varit med i den inledande planeringen. Alla bitar är nu överlämnade till andra och det känns som tävlingen kommer att bli lyckad.


Indy och jag tragglar på med elit lydnaden. Apporteringsdirigeringen börjar äntligen lossna. Fick ta bort mitten apporten för att förenkla och bara träna ett skick åt höger och ett åt vänster per pass oavsett hur de gick. I fredags när vi tränade gick det kanon!

Om Indy inte ser vart jag ställer ut rutan har han lite svårt att hitta den. Han vill inte lita på att han ska springa åt det håll jag pekar. Kändes som det lossnade lite i fredags på den punkten också.

Vittringen har verkligen lossnat och känns väldigt bra! Vi har dock lite tugg i ingången och jag tänkte ta itu med det problemet på nästa träningspass. Tänkte prova med att vända min vänster sida mot honom. Jag blir då inte lika "dominat" och ingången blir enklare. Vi får se om det ger något resultat.

Stå, sitt o ligg under marsch har vi haft problem med stimuluskontrollen. Ibland sätter han sig på sitt och ibland ställer han sig. Samma sak med ställandet. Har hållt på och fipplat med det ganska länge utan att få till det. Redan vid inlärningen i somras hade jag "back" för sättandet och "stå" för ställandet. Allt för att det ska låta så olika som möjligt. I fredags tog jag mig en ordentlig funderare där jag analyserade genom problemet. Varför har det fungerat så bra när jag tränade det var och en för sig, men nu när han ska göra det efter varandra fungerar det inte alls??? Jag försökte tänka tillbaka exakt hur jag brukar göra, kroppshållning, min blick, tempo osv... Vet ni vad jag upptäckte???!! Jag har ett omedvetet dubbelkommando i både sättandet och ställandet. I sättandet har jag handen utanför Indys huvud och när vi tävlade/tränade ställande under gång har jag handen stilla vid sidan.   När jag provade att göra momenten med de hjälperna satte han det klockrent.... Suck!!!! Jag som alltid predikar om att man ska passa sig för dubbelkommandon... Nu måste jag banta ner dessa så de inte syns i domarens ögon, helst så de försvinner helt. 

Men det är himla skönt att hitta svaret på vårt problem!!! Stackars Indy måste ha varit helt förvirrad!!! Matte säger en sak med kroppen, men säger ett helt annat kommando. Han väljer alltid att göra det jag säger med kroppen. Intressant att veta för framtiden!

Ikväll är det träningstävling i ridhuset och två veckor kvar till debuten i elit. Jag har lagt ribban lågt inför tävlingen. För första gången har jag inte resultatmål med Indy, utan jag vill ha en bra känsla genom hela tävlingen och ett bra flyt. Blir Indy minsta tveksam ska jag gå in och hjälpa honom med extra hjälper! Nu bygger vi grunden för framtiden i eliten och mästerskapssammanhang.


Diesels magkatarr har blivit lite sämre igen... Han har kräkts en gång, slickad på möbler vid några tillfällen och igår hade han ett riktigt anfall igen. Han slickade hysteriskt på det mesta och svalde och svalde och svalde och skakade i kroppen. I en halvtimme höll anfallet i sig....   Nästa gång det händer ska vi prova att ge honom en näve mat och hoppas på att vi kan häva det på det sättet. Det var ganska länge sen han hade ett så kraftig anfall. Jag önskar att jag kunde förstå vad som utlöser det hela!!! Jag börjar bli orolig för att den ökade fysträningen har något att göra med det hela.... Jag hoppas dock på att det beror på att jag har minskat på dosen med bulkmedlet. Har nu ökat upp till maxdos och hoppas på att det ger sig. Har det inte blivit bättre på en vecka måste jag söka andra orsaker.

Han har svarat bra på fysträningen och satt muskler redan. Det är underbart att ha kommit igång och gå ordentligt igen. Jag har hittat en rutin som passar alla. Jag går upp med Jocke kl fem på morgonen, går en rejäl prommis och är hemma igen till halv sju. Då hinner jag äta frukost till nyheterna och slumra till en halvtimme till innan Pelle vaknar vid åtta. Underbart!!! Hundarna får sin tid, jag får min tid och Pelle får sin tid. Kan inte bli bättre!! På helgerna behöver jag inte gå upp lika tidigt, men innan resten av familjen har vaknat. Det gör mig inget. Jag brukar inte sova så länge på morgonen utan ligger mest och väntar på att Pelle ska vakna. Förstår inte varför jag inte har gjort så här tidigare...???


Vikten då?? Jora, jag har nu gått ner en tredjedel av det jag totalt vill gå ner. Jag har alltså gått ner 15 kilo av de 45 som jag vill gå ner. DET ÄR SÅ HIMLA UNDERBART!! Om ca 5-6 kilo till kan jag ha en massa kläder som länge hängt oanvända i min garderob. De införskaffades för ca 5 år sedan då jag var duktigt en period och gick ner totalt 25 kilo. Känns rikigt bra att jag har sparat de kläderna. En massa snygga toppar, t-shirtar och byxor. Nu slipper jag i alla fall att köpa "mellankläder". Jag borde kunna ha de kläderna tills jag passerat 30 kilo och kanske ett tag till. Ja, det kanske får duga enda tills jag nått målvikten.... Vi får se! Jag ska i alla fall börja spara redan nu så jag kan köpa lite kläder senare. Min älskade make var så förutseende att han gav mig ett presentkort på Lindex på 1000 kr i julklapp!!!    Det lär nog komma väl till pass!!

Ni som läser min blogg, vet ni om det finns second handbutiker som tar emot kläder som man får pengar för direkt och inte när kläderna har blivit sålda??? Vet ni butiker som tar emot mammakläder också? Jag har en hel del mammakläder och amningstoppar som det börjar bli dags att sälja av. Amningstopparna kan jag nog ha ett tag till, men sen kommer de att vara lite väl stora.


Just nu är Jocke uppe i på firman i garaget och meckar med min bil!  Och jag tänkte sätta mig i fotöljen en stund och gosa med min son. Han kom precis med nappen i mun och Findus i handen (hans nalle). Det brukar betyda att han vill mysa. Sen ska jag ställa mig i duschen.

Av Annika Westerlund - 6 januari 2012 13:23

Planering för Diesel 2011

Lydnad

Tävla trean i februari-april - Uppnått, fick vårt första pris i mars

Tävla elit i aug och nov-dec - Uppnått, debuterade elit redan i maj. Bästa resultat 2:a pris, dock inget tävlat på hösten.

Bruks

Tävla lägre spår april-maj - Uppnått, fick uppflyttning första tävlingen.

Tävla högre spår sept-okt - Ej uppnått, hela sommaren och hösten har gått åt till rehab och veterinärbesök.   


Planering för Indy 2011 

Lydnad

Tävla ettan sept-okt - Uppnått med råge. Tog vårt LP1 redan i början av september

Försöka tävla tvåan nov - Uppnått med super råge!!! Första pris i 2:an i okt, 1:a pris i trean på andra starten.

Retrieverjakt

Träna och gå kurs så vi kan starta nybörjarklass till våren 2012 - Uppnått, gjort två WT:n. Det sista med bara några poäng från uppflytt till nästa klass trots en nolla på ena stationen.


Jag är väldigt nöjd med mina målsättningar för 2011. De var inte för högt ställda och hade Diesel fått varit frisk hade vi nått alla våra mål. Att jag skulle kunna nå så mycket längre i lydnaden med Indy hade jag aldrig kunnat drömma om.

Jag är väldigt nöjd med 2011, både hundmässigt och på det övriga planet.

Pelle är precis så underbar som jag hoppades på att han skulle bli!!

Min man är den bästa man kan ha!!

Smolket i bägaren är Diesels hälsa.... Men man kan inte få allt här i livet!!


2012


Planering för Diesel


Lydnad

Inga planer alls

Bruks

Hoppas på att kunna starta ett högre spår till hösten

Övrigt

Att få honom symtomfri och lyckas hålla honom så!!!

Se till att han har en god fysik och får göra sådant som han tycker är kul och inte belastar hans mage negativt!


Planering för Indy


Lydnad

Försöka kvala till SM 2012

Tävla lite roliga Cuper

Bruks

Uppflytt till lägre rapport

Jakt

Första pris i öppen klass jaktprov

Övrigt

Indy får åka räkmacka vad det gäller fysträningen. Han blir ju automatiskt fystränad när jag ändå tränar Diesel.

Bibehålla hans enorma arbetsglädje och naturliga på och avknapp.

Eftersom Diesel mår som han gör kommer jag att tävla med Indy i brukset. Min urspungliga plan var ju att inte göra det. Är även sugen på att prova personsök med honom.

Av Annika Westerlund - 2 januari 2012 15:06

Att blogga har haft väldigt låg prio ett tag nu. Har inte fått den rätta skrivarlusten och det har varit så mycket annat runt mig.

Som vanligt går jag lite i ide i december, samma brukar ske i mitten av sommaren. Jag vill mest vara för mig själv, läsa mycket, gå prommisar med hundarna, se på film och umgås med familjen. När jag umgås med vänner vill jag träffa en i taget. Jag vet inte varför det blir så här, men det sker alltid vi ungefär samma tidpunkter varje år. Med åren har jag lärt mig att acceptera detta, men det kanske inte alltid är så lätt att förstå för mina vänner.

I år har jag även haft min stora livsomställning i december, magoperationen. Det har nog spätt på min vanliga ideperiod. Det är mycket att tänka på med att få i sig rätt näring och vätska varje dag, äta ca varannan till var tredje timme. När jag ska iväg o göra något har det varit ett större projekt än vanligt. Pelle ska ha mat, blöjor osv med sig. Hundarna, som måste äta fyra gånger om dagen pga Diesels mage, ska ha sitt med sig. Jag ska ha mat o vätska med mig. Ja, det är ett evigt planerande och packande så fort jag/vi ska göra något.

En av mina vänner, Susanne, frågade oroligt för några veckor sen om jag mådde dåligt/var deppig och om det var operationen som hade skapat det. Jag förklarade hur det var och jag hoppas att hon blev lugnad. Operation tycker jag bara har varit positiv, mer om det lite längre ner.

Eftersom det var ett tag sen jag skrev nu kommer jag att ta var sak för sig under rubrikerna : Magoperationen, Indy, Diesel, Pelle, Jul o nyår och sist men inte minst Tävlingen den 26/12.


Magoperationen

I morgon är det fem veckor sen jag gjorde min gastriska bypass operation. De första fyra fem dagarna hade jag ont, men inte så att det blev outhärdigt. För en männsika som jag som alltid har varit hungrig, älskar att laga och äta mat och att äta fort har det varit en rejäl omställning. De första två veckorna var jag inte hungrig alls. Jag åt för att doktorn hade sagt att jag måste äta sex mål mat om dagen, dvs ca varannan till var tredje timme. Under dessa två veckor fick jag bara äta flytande, yoghurt, mjölk, släta soppor med slät mixad kött/fisk i. Jag måste hela tiden se till att varje måltid innehåller 10-15 g protein och vara mellan 1-2 dl (ca 100-200 g) totalt, ca 60-90 g per dag och då det kommer att gälla livet ut.

Många kanske tycker det låter lite, men tänk på att 100 g kött innehåller bara ca 22-28 g protein så det gäller att tänka sig för vad man stoppar i sig. Det som hjälper oss som gjort denna operation är att äta mycket magra mjölkprodukter. Mjölkprodukter innehåller mycket protein, t ex 100g keso innehåller 12 g protein. Jag har lärt mig ännu mer om näringslära och det har varit mycket intressant!!!

De följande två veckorna fick jag börja äta puréer, äggröra, potatismos osv sakta upptrappat till mosad mat. Underbart gått när man bara ätit flytande så länge. Nu går jag in i den sista fasen och det är upptrappningen mot att kunna äta vanlig mat. I morgon ska jag få äta min första hårdbrödmacka på evigheter. Det ska bli underbart gått!!!

Det jag har haft problem med är att få i mig tillräckligt med vätska och nu höjs mängden. Jag ska nu få i mig 1,5-2 liter vätska (vatten eller liknade) per dag. Man får inte drick en kvart innnan maten, man ska äta på ca 20-30 minuter (får inte dricka då) och sen får man inte dricka fören en halvtimme efter maten. Det gör att man inte får drick på ca 65-85 min. Man äter sex gånger om dagen och det gör att man inte kan dricka på mellan sex-sju timmar per dag. Jag lovar att det är svårt!! Dessutom kan man ju inte göra som man gjorde förr, svepa ett glas vatten i några klunkar. Nä, det gäller att ta små klunkar annars blir min lilla magsäck sprängdfulld och det gör ont! Om jag koncentrerar mig får jag i mig en halv liter vatten på ca en timme, men då kan jag inte göra så mycket annat. Ett bra tillfälle att dricka på är under prommisarna. Jag brukar nästan få i mig en halv liter på en timmes prommis.

Detta kanske låter negativt, men när man bara kommer in i nya vanorna så är det inte så jobbigt (förutom vattendrickat). Jag känner mig mycket piggare, har mer energi, 6-7 km prommis är piece of cake numera. Förut vill jag gärna sitta o ta det lugnt en stund efter jag varit ute med hundarna, men nu känner jag mig inte ens trött.

Vikten då?? Jo, jag har nu gått ner 13 kg sen jag började med fastan innan operation. Det är underbart skönt!!! Jag blir proppmätt på en miniportion med mat. På morgonen vaknar jag inte vrålhungrig, utan blir inte riktigt hungrig fören det är dags för lunchen. Om det finns folk som läser detta och funderar på att göra en gastrisk bypass, GÖR DET!!!!!!!!! Det är nog det bästa jag har gjort i mitt liv, näst efter Pelle!Indy

Indy o jag har tränat flitigt inför tävlingen den 26/12. Jag är mycket nöjd med framstegen vi har gjort, men helt nöjd blir jag ju aldrig...  

Tävlingen gick bra, så nu har vi börjat bita i elitmomenten på allvar.

Platsliggning o sitt i grupp - har vi faktiskt inte tränat nått på sen tävlingen. Vädret har varit lite för kallt för Indy vid de tillfällen som jag har varit i väg på någon klubb o tränat. Eftersom de kommande tävlingarna är i ridhus, tycker jag det är onödigt att tvinga honom att ligga o frysa (för det gör han).

Fritt följ - har jag slagit i sär helt. Tränar mycket korta sträckor. Övar mycket på att vi ska vara samspelta i vändningar och halter. Tränar teknik både på mig och Indy i stegförlyttnigar och vändningar på stället. Vi har också börjat öva mer vändningar och halter under språng och långsam marsch. Ställer höga krav på fokus och koncentration.

Stå, sitt ligg under marsch -  stimuluskontroll när jag har honom framför mig och jag backar. Stadga i alla positionerna när jag passerar runt och till o med över honom. Belönar alltid framför näsan på honom och då har jag fått gratis att han nästan alltid tittar framåt oavsett vad jag gör. Nu har jag börjat lägga ännu mer vikt vid att han ska titta rakt framåt. En gång per pass får han göra alla positionerna under fotgående, men då med ett mycket kort fotgående och belöning direkt han har satt sig, lagt sig eller ställt sig.

Inkallning med stå o ligg - har även slagit isär detta moment. Vikten ligger mycket på tempo, vilket innebär många raka inkallningar. Hela inkallningar med ställande, men inget läggande för att få bort tempoväxling där han är van vid att få liggkommando. Inkallningar från ligg på ca 10 meters håll. Indy svarar fort på denna träning utan att ställandet har blivit lidande. Nästa gång vi tränar ska jag lägga in släta inkallningar från stå, varvat med inkallningar inkallningar från stå där han får liggkommandot. Passet därefter är det dags att börja belöna ställanden ibland också.

Rutan - Indy verkar inte ha några problem med att bli skickad till rutan när jag har honom ståendes ca 10 meter framför. Det som däremot är svårt är om han ser koner bakom mig eller vid sidan av mig. Detta måste vi jobba på!

Apporteringsdirigering -  klok av misstagen jag gjorde med Diesel lägger jag nu ner mycket tid på att få detta moment bra. Jag placerar Indy vi utgångsposition bara någon meter från stället där mitten apporten ska ligga, lägger ut apporterna, vänder honom så han står med svansen över mitten apporten, backa själv ca 10 meter och ger kommandot apport och pekar med handen vilken jag menar. Indy är lite tveksam... Tycker detta är svårt! Så för att hjälpa honom lägger jag till ett "ja" (apporteringskommandot i jakten) när han tittar mot rätt apport. Långsamt går det bättre o bättre, men det får ta tid!!!!! 

Konskick - de två ovanstående momenten inleds ju med ett skick till en kon som står ca 10 meter ifrån ekipaget och sen skickas hunden åt höger eller vänster till rutan alt. till höger elle vänster apport. Vi har tränat detta med att han ska springa ut till träningsväskan. Meningen är att han ska springa ut till väskan, runda den och komma tillbaka...... Det fungerar så där. Trots att jag alltid belönar med bollkast bakom mig har han fortfarande inte förstått att han ska runda väskan. Har även provat att ställa dit konen istället och det bry han sig inte om.

Igår när jag var på Värmdö BK provade jag att göra konskick och sen skick till rutan. Det gick helt utan problem!!! Underbart!! Men jag ska fortsätta försöka att få honom att runda konen/väskan och sen springa tillbaka till mig!

Hopp metallapport - inga problem. Han gör den bättre än en vanlig metallapportering och jag slipper omtaget på apporten i ingången som jag hade när det var hopp träapport. Kan inte bli bättre!!!

Vittringen - jag har gått tillbaka lite i träningen här för att få honom  säkrare i momentet. Ibland lägger jag ut någon godbit för att han ska komma ihåg att sätta på näsan. Lägger ut pinnarna i olika formationer, inte bara på linje eller cirkel. När han gripit rätt pinne lägger jag på ett fotkommando ibland. Om han griper rätt pinne och sen ställer sig frågande, gör jag inget. Hitintills har han valt att komma in med pinnen och då belönar jag direkt efter något galoppsteg mot mig. Han har redan blivit mycket säkrare i momentet!

Fjärren - han ärju lite seg i skiftena och har lite framflytt ibland från stå till sitt och från stå till ligg. Nu tränar jag ett skiftet i taget på olika avstånd och bytt belöning till godisskål. Ser redan förbättring!!


Nästa tävling är den 28/1 i ridhus med Nacka BK som arrangör. Sen har jag anmält mig till två tävlingar till i februari även dessa ridhustävlingar.


Diesel

Diesels mage är fortfarande inte bra... Han har ätit ytterligare en omgång Flagyl (antibiotika) och en ny antinflamtoriks medicin (istället för kortison). Den heter Salazopyrin och den ger man till människor som bl a har Crohns sjukdom. När vi satte in den nya medicinen hade han haft diarré i en vecka och den stoppades av medicinen. När han hade ätit medicinen i en vecka hade han fortfarande tydliga magkatarrssymtom, så då la vi till Vi-siblin. Det är ett bulkmedel som man äter när man har problem med magen. Nu är han för det mesta helt symtomfri!! Skönt!!

Det jag går och oroar mig för nu är att han har tappat i vikt (vilket i o för sig var behövligt, har haft ca ett-ett och ett halvt kilo för mycket sen i somras) och tappat MASSA päls!! Han har aldrig varit så här tunnpälsad. Viktnedgången gick på bara någon vecka och lika så urfällningen.....

Han har inte särskilt mycket muskler heller. Jag jobbar nu benhårt på att bygga muskler på honom igen med mycket prommisar i kuperad terräng och klövjeväskor eller viktmanschetter när vi går på vanliga vägar.

Planen nu är att börja spåra och köra lite uppletande med honom, men utan att han ser/förstår att jag har gjort iordning ett uppletande eller lagt ett spår. Lite svårt kommer det att bli, men jag tror att det kommer bli bra!!

Vad det gäller hans mage hoppas jag bara på att han snart blir symtomfri, så vi kan börja leta efter orsaken till magkatarren och sen förhoppningsvis komma tillbaka på tränings/tävlingsbanan igen.Pelle

Ja, det är inte mycket att säga än att han är UNDERBAR!!! Glad o pigg!! Går utan problem och kryper aldrig längre! Han är mycket nyfiken och allt ska undersökas. Han sover o äter bra och testar gränser mest hela tiden. Duplolegot som han fick i julklapp är den nya favoriten. Han försöker bygga och ibland lyckas han! Han älskar när man bygger lego med honom, som han sen kan förstöra....   

Nallen han fick i julklapp förra året av min mormor är nu väldigt viktig. Han vill ha den när han ska sova och blir han liten trött på dagen vill han sitta i soffan och mysa med nallen, som är döpt till Findus. Namnet kommer av att vi kallar Pelle för Pettsson ibland, Pettsson o Findus. Han är så himla söt när han kommer släpandes på Findus som är nästan lika stor som han själv.

Sjunger gör han ofta. Det kan bero på att både jag o Jocke gärna sjunger för honom. Prata har inte börjat göra mer än "där" o "titta", men det kommer säkert när tiden är mogen.  Jag älskar honom mer än allt annat på jorden!!!


Jul o Nyår

På tisdagen innan jul kom mina föräldrar från Spanien och bodde hos oss till nyårsdagen. Det har varit mycket trevligt att ha dem här!! Jag har kunnat smita iväg o träna utan Pelle och pappa o jag har gått långa prommisar varje dag.

Julafton blev en toppendag!! Den bästa julafton sen jag var liten, tror jag!

Vi har varit iväg på små äventyr och besökt gamla bekanta bl a min dagmamma som även är mammas bästa väninna.

Toppen veckor med andra ord!!

Nyårsafton är inte min favorit dag direkt. Jag oroar mig varje år för mina hundar och andra hundars skull. I år var det väldigt mycket smällande tycker jag och Pelle sov dåligt och vaknade flera flera gånger. Inge kul alls!!!

Hundarna klarade smällarna galant och det var skönt!!!


Tävlingen med Indy i lydnadsklass 3 på Östhammars BK den 26/12

Då vad det dags igen att tävla. Jag hade hoppats på snö och kallt väder, men fick 10 plusgrader lerig och blöt tävlingsplan och blåst. På vägen till Östhammar såg flertalet omkull fallna träd, men som tur var undanröjda från vägen. Vi fick startnummer 3 av 6.

Gruppmomenten gick bra om man bortser från att han löft på huvudet på platsliggningen. Jag är inte förvånad eftersom han inte gillar att ligga plats på lerig plan. Betyg 10 o 10

Fria följet - dåligt fokus, titta mer på den blöta o leriga planen än på mig. Domarkommentar: avviker i position, ngt segt sättande. Betyg 8.5

 


 

 

Sättande u g - kändes bra. Domarkommentar: segt sättande. Betyg 8.5

 


 

 

Inkallning med ställ o lägg - Mycket nöjd!! Rörde dock ett bakben efter ställandet. Domarkommentar: ngt vxl tempo. Betyg 9.5

 


 

 

Rutan -  Underbar!!!!!!!!!! Betyg 10

 


 

 

Hopp apport (trä) - Omtag i ingången. Domarkommentar: ngt tugg. Betyg 9

 


 

 

Metallapportering - Travar in...Suck! Domarkommentar: Temopvxl. Betyg 9

 


 

 

Vittringen - våra tidigare problem ger sig till känna. Han är fortfarande osäker på detta moment. Domarkommentar: fel apport. Betyg 0

 


 

 

Fjärren - lite framflytt och lite segt. Domarkommentar: ngt sega rörelser + lite framflytt. Betyg 9

 


  

Resultat: 258.5 p, 1:a pris och en tredje placering. Jag är glad över att vi fick vårt första pris, men inte nöjd med tävlingen. Jag tycker det är jobbigt att han är så berörd av underlaget. Det påverkar våra bästa moment fria följet och platsliggning.

Jag kommer inte lägga ner så mycket tid på det nu utan fokusera på träningen av elitmomenten till de tre kommande ridhustävlingarna.

Då har jag äntligen gjort min uppdatering. Känns bra!! Kanske skrivlusten kommer tillbaka nu eller snart vi får se...   


Av Annika Westerlund - 1 december 2011 11:18

Gårdagen var inte så rolig. Jobbigt att dricka, varje klunk känns hela vägen från magsäcken ner i tarmen. Jag lyckades dock att få i mig litern vätska vi skulle ha i oss (vi är tre stycken som gjort operationen). Igår kväll började jag må ganska risigt. Ont i huvudet, öm i magen, trött, ville vara för mig själv. Gå in glasbubblan som min syrra säger att jag gör när jag inte mår så bra. Då vill jag helst inte prata med någon, jag vill bara vara. Sjunka in i en film eller en bok..... Eller ringa syrran.. Jag gjorde det sista och efter en timme kändes det lite bättre.

Jag tog sen en ordentligt dos med smärtstillande och la mig o läste. En halv timme senare (ca kl 22) somnade jag gott och sov till halv fyra.... Sen gick det inte att somna om. Läste ut boken om Rikard Wolff, gick till dagrummet och tittade på tv. Ca kvart över sex fick vi Alvedon och Omeprazol (magkatarrsmedicin) och sen slocknade jag igen. Sov som en gris till tio över nio, då en pigg o glad sköterska kom o väckte oss (min säng granne hade också somnat om) och meddelade glatt att dietisten kommer om ca tjugo minuter.

Min kropp ville inte vakna.. Hade sovit så himla gott!! Efter en stund pallrade jag mig ut ur sängen och gjorde mig i ordning. Känner mig riktigt pigg idag!!! Har inte särskilt ont.

Fick en massa rolig recept, som jag älskar, på soppor och liknade av dietisten och kostråd hur vi sakta ska trappa upp från flytande till fast föda. Sex veckor tar resan till att kunna äta fast föda och det viktigast är att få i sig tillräckligt med protein. Vår tallriksmodell ser ut så att halva tallriken protein, en fjärdedel grönsaker och en fjärdedel kolhydrater. En normal potion för oss är ca 2-2,5 dl, dvs ca 50 g protein (ca en halv biff eller kycklingfilé) en liten potatis och ca en näve med grönsaker.

Första ca sex veckorna kommer vi rasa i vikt, men sen planar det ut och vi kommer gå ner mer som i en trappa. Gå ner ett gäng kilo, plana ut 1-3 v för att sen tappa kilon igen, plan ut osv. Från det att jag började denna resa har jag gått ner ca 7,5 kilo. Jag vet inte hur mycket jag har gått ner dessa dagar. Ska väga mig i morgon så får vi se.

Nu ska jag ner till apoteket och hämta ut lite mediciner jag måste ha och sen kommer Jocke o hämtar mig. Ska bli underbart att få komma hem!!

Presentation

Barvatorp's Mr Diesel "Diesel"

Född 20071104  

u. Barvatorp's Etzy

e. Earo av Midälvaland

 

Länk till hans tävlingar i hunddata. 

Korad 415 p

Uppflyttad högre klass spår

2:a pris Lydnadsklass Elit

Hackihäls Indiana Jones "Indy"

Född 101024

u. Kullaholm's Edla

e. Delfleet Hawk

 

Länk till hans tävlingar i hunddata.

Länk till info om honom i SBK-tävling. 

20120310 SELCH

20120511 1:a NKL B-Jaktprov

Sammanfattande kritik:

"En samarbetsvillig trevlig hund som uppvisar stor arbetslust och presterar ett arbete till stor belåtenhet."

 

 

Kurser med mig som instruktör

Lydnadskurs på Ryegate's Kennel i Eskilstuna

 

Pris: 1700 kr 

4 x 4 timmar

11/8   kl 10-15

26/8  kl 10-15

2/9    kl 10-15

30/9  kl 10-15

 

Kurs från lydnadklass 1-elit alt. brukslydnaden appell-elit. Jag hjälper er med de moment som krisar.

OBS!!!! Det finns en plats kvar om det är någon som är intresserad!!

                                                    

"Att lyckas på tävling"
 
13/10 09:00 - 16:00
20/10 09:00 - 16:00

Kursavgift: 1 000 kr
Teoretisk kurs, vi går genom vad som är viktigt att tänka på när man ska tävla förutom att kunna momenten. T ex förberedelser- mentala och fysiska, träningsupplägg för tävling, bedömningar av momenten och andra saker som är bra att veta. Kursen vänder sig främst till de som redan tävlar eller är på gång att tävla.
Priset inkluderar lunch båda dagarna.
Max antal deltagare: 20

Anmälan görs på Nacka BK's hemsida

Privatlektioner

400 kr/45 min på Nacka BK

300 kr/45 min + milersättning 20kr/mil på annan plats

 

Kurser vi ska gå

28/9 Sökkurs för Frida Wallén gång 1/2 med Diesel

19/10 Sökkurs för Frida Wallén gång 2/2 med Diesel

Diesels kommande tävlingar

9/9 Lägre sök Waxholms BK

Indys kommande tävlingar

Följande B-jaktprov i öppenklass är vi anmälda till, vi får se vilka vi kommer med på...

 

21/7 Örebro

18/8 Sala

25/8 Hallstavik

25/8 Laxå

30/8 Mjölby

30/8 Värmdö

8/9   Eskilstuna

15/9 Enköping

29/9 Stjärnhov

 

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

5 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annikas funderingar med Blogkeen
Följ Annikas funderingar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se