Alla inlägg under januari 2011

Av Annika Westerlund - 9 januari 2011 14:49

Vi har mest jobbat med klickern, men lite belöningslekar har vi gjort också.

Han förstår belöningslekarna riktigt bra.

Han kan nu:


Leka på olika platser i huset.

Leka med olika leksaker, med samma intensitet.

Släppa föremålet när jag blir stilla och håller en hand under hakan.

Vänta på "varsegod" innnan han tar kastad lekis.

Vänta på "ta" innan han tar lekis jag har i handen(än så länge är leksaken stilla).

Kommer alltid in med alla lekisarna spontant, även fast jag står eller sitter på en stol eller likande.


Med klickern är han så himla rolig, så jag har bara klickat olika beteenden som han spontant bjuder på. Ingen koncentrerad träning på ett beteende.

Han bjuder på följande beteenden:

Hopp-stå

Sitt

Stå

Har även börjat shejpa fram ingång vid sidan, då han spontant började bjuda på det när jag inväntade ett bättre hopp-stå. Ingången vid sidan är så pass bra att han går in och sätter sig, men lite långt bak. Lite mer jobb där, men det är bara kul! Han är helt underbar att klickerträna då han är lugn, tyst och fokuserad. Han verkligen bjuder på nya beteenden hela tiden om han inte får utdelning för något som han har gjort innan.


I morgon är första dagen på valpkursen för Anne Dahlin. Ska bli superkul!! Det är ett år sedan jag träffade Anne sist och massor har ju hänt sen dess.

Idag har jag koncetrerat mig på sittet. Jag tänkte att det kanske vore kul att kunna visa upp att han kan något kommando!   


Av Annika Westerlund - 9 januari 2011 14:35

Vi har inte hunnit träna så mycket, men lite stadga har vi gjort.


Stadga vid inkallning- har lämnat honom för inkallning som vanligt. Varit petnoga med att han inte får röra sig en millimeter, inte ens lyfta huvudet några centimeter innan inkallningskommandot. Han har en tendens till att göra det + att han kan flytta sig framåt några centimeter fast han ligger tryckt ut med backen.

Som ni kanske förstått så kan man inte bara bryta lite retsamt och börja om med denna hund. Han fattar inte det, då det är belöning nog för honom att bara få göra saker. Nä, i stadgebitarna måste jag verkligen visa mitt missnöje. Prata med riktigt arg röst och ibland även ta tag i honom för att han ska förstå att så får man inte göra!

Jag är ändå nöjd med resultatet. Efter några korrigeringar så låg han blick stilla och då blir det naturligtvis lek o stoj. Varierade mellan att gå tillbaka och belöna med godis sen "varesgod" till att få ta lekisen, alt få ta lekisen direkt. Jag vill vara säker på att han förstår att det är själva stilla liggandet som belönas.


Platsliggning med kraftig störning- Hans absoluta favorit vintertid är snöbollskastning! Varför inte utnyttja det vid platsliggning.

Jag la honom plats och ställde mig några meter framför och kastade en snöboll bakom honom ut i djupsnön. Låg han helt stilla fick han ta den, rörde han sig det minsta (öronen får han vinkla bakåt för att lyssna) blev jag sur också fortsatte vi promenaden några minuter innan vi gjorde om. Snacka om att han lågblick stilla de två sista gångerna!

Av Annika Westerlund - 9 januari 2011 14:11

Igår döptes Pelle i Boo Kyrka. De senaste dagarna har bara gått åt till förberedelser inför dopet, så hundarna har kommit lite på sidan av.

Dopet blev perfekt! Det var bara de närmast sörjande där, så det blev en familjär och avslappnad cermoni. Underbart! Efteråt hade vi fika med tårta hemma. Jag är mycket nöjd med dagen!

Vi avslutade den med att åka in till stan och äta kinabuffé på Kungsgatan med Skuggan och Millan, några kompisar till oss. Dagen kändes perfekt när det var dags att släcka lampan och sova.

Nätterna har nu blivit underbara! Han äter sista målet vid halv tio-kvart i tio. Somnar ca kvart över tio och jag ca en kvart senare. Sover till någon gång mellan tre och fyra, äter somnar om nästan direkt och sover till halv åtta-åtta. Helt underbart! Det innebär att om jag bara kan somna direkt, så får jag ca åtta timmars sömn sammanlagt! Vilken känsla!! Är fortfarande lite trött, men det är några månaders sömnbrist som man ska ta igen.

Idag har jag beslutat att det är dags att flytta ut vaggan till kontoret, där det var tänkt att han skulle sova från början. Av bekvämlighets skäl har vaggan stått vid min säng. När han vaknade så mycket förut med gaser, så var det omöjligt att hålla på att springa upp varje gång. När vaggan stog brevid kunde jag ligga och halvslumra samtidigt som jag vaggade/puffade honom.

Det känns så skönt att få lite ordning och reda igen. Jag är ju en person som gillar ordning o reda och rutiner. Har svårt när saker är lite kaosartade.

Vi har också ändrat på mattiderna. Barn med problemmagar av Pelles slag ska ät mera sällan. Så från att få mat varannan- var tredje timme, få han nu mat var fjärde- var femte timme. Det är ganska skönt det med, man hinner med så mycket mer när man inte behöver passa mattider hela tiden och Pelle är mycket gladare!

Nu har vi verkligen lekstunder på kvällarna, när han ligger i babygymmet och pratar o ler. Jag o Jocke sitter brevid och gör fula miner och pratar med honom. Underbara stunder!!! Han har det mest underbara leendet i hela världen!

Nu börjar det kännas härligt att vara mamma! Jag misströstade ett tag och tycket verkligen livet var jobbigt! Det är tur att jag hade hundarna och träningen då, det fick mig alltid på bättre tankar.

Idag är det härligt väder ute. Sitter och väntar på Jocke. Vi ska ta en långpromis med Diesel o Pelle. Han skulle bara fixa en grej på firman först!


Av Annika Westerlund - 5 januari 2011 09:44

Pelles prickar har inte blivit bättre. Tvärtom, i helgen spred det sig över hela kroppen utom på ryggen och under blöjan. Igår morse hade det blommat upp ordentligt i ansiktet med ilsket röda knottrer på kinderna och skorv på båda öronen.

Jag bestämde mig för att det var dags för ett läkarbesök. Brattberg hade stängt över helgerna, men i papprerna från BVC upptäckte jag att Nacka Närsjukhus hade en barnläkarmottagning. Ringde dit och fick tid klockan elva.

Jätte trevlig kvinnlig läkare som frågade en massa frågor. Jag har varit så orolig att det skulle vara hundallergi, så när frågan om vi har några husdjur kom knöt sig magen och jag blev kallsvettig. Hon fortsatte fråga frågor, bl a om amningen och mjölkersättningen och jag nämnde att han har mycket gaser och magknip på sen-natten/morgonen.

Jag kunde inte låta bli att ta en lättnadens suck när hon konstaterar att till största säkerhet är en överkänslighet mot mjölkprotein. Det har blivit vanligare bland spädbarn och har inte någon samband med att jag inte ammar. Det kändes skönt att få veta, för jag kan inte låta bli att klandra mig själv lite för att jag har gett upp amningen.

Behandlingen är enkel, speciellt om man inte ammar. Han ska få äta en annan sorts mjölkersättning där mjölkproteinet är behandlat så han inte ska reagera på det. Sen ska vi smörja honom med hydrokortisonsalva morgon och kväll tills eksemet har gått bort. Denna överkänslighet är något som växer bort. Ibland efter ett par månader och ibland kan det sitta i tre-fyra år. Om det skulle vara så att eksemet kommer tillbaka när vi slutat med hydrokortisonet är det något annat än mjölkprotein som han är allerisk/överkänslig mot. Men läkaren sa att han har flera symtom som tyder på överkänslighet mot mjölkprotein.

Jag känner mig väldigt lättad att det inte var hundarna. Jag skulle aldrig kunna skiljas från dem, utan vi hade blivit tvungna att hitta på en annan lösning. Den här överkänsligheten känns som vi kan leva med!

Det positiva med det hela är att jag kanske slipper fler vaknätter. Hans gaser var doktorn bomsäker på att det berodde på maten. Som det ser ut nu får jag sova i snitt fem timmar per natt fördelat på en till (om jag har tur) tre timmar i stöten. Jag är konstant supertrött och det är inte alltid det finns tid att sova en stund mitt på dagen. Nu finns det verkligen förhoppningar på att detta ska få ett slut! Jag håller på att gå sönder för att jag aldrig får flera timmar sammanhängade sömn.

Igår fick han sista målet mat strax innan tio. Han var lite ledsen och hade svårt att somna, men gjorde det till slut kvart i elva. Jag släppte ut Indy och gick och la mig med ett litet hopp om att få sova redan i natt. Jag var osäker på att maten redan skulle ha hjälpt mot gaserna, men jag hoppades!

Halv tre vaknar jag....... Allt jag hör är sovande hundar, barn och man. Superglad över att fått sovit nästan tre och en halv timme! Men kunde jag somna om nu?!! Nä, jag låg bara och väntade på att Pelle skulle vakna. Halv fyra började han röra på sig, så då gick jag upp. Kissade valpen och gjorde i ordning nappflaskan till Pelle. Nu var han verkligen på g att vakna så jag byter blöja. Han kvicknar till så pass att han inser att han är hungrig. Suger i sig maten och somnar om nästan på en gång. Kliar sig lite i ansiktet bara innan han somnar. Tack o lov använder han knutna händer när han kliar sig, eller gnor sig rättare sagt.

Kunde jag somna om?!! Nä!!! Strax efter fem lyckas jag somna igen. Jag fattar inte det!!! Jag är ju supertrött!! Men jag blev så glad att han sov så bra, att jag blev pigg.

Pelle vaknar igen strax efter sju! Helt underbart!! Stoppar in nappen och lyckas få honom att somna om till tio i åtta. Perfekt!!! Jag fick visserligen inte sova så mycket denna natt, men förhoppningsvis kommer detta att fortsätta. Jag ser verkligen fram emot det! Om jag kan låta bli att vakna av mig själv kommer det att innebära två pass med sömn. Det första passet ca 4-5 timmars sömn och andra 3-4 timmars sömn. Vilket lyx!!! Jag kommer att bli som en ny människa!

Idag tänker jag inte sova något mitt på dagen. Bättre att jag är ordentligt trött ikväll, så jag kan få en ny sömnrytm.


Det känns så himla skönt att Pelle har fått hjälp mot sitt eksem och onda mage. Det har hängt över mig i två veckor nu. Jag blev så besviken på BVC när jag inte fick mer hjälp. Jag tycker de borde ha skickat mig vidare till en läkare med en gång. Nu blev stackars Pelle tvungen att uthärda en vecka till med klåda och magknip. Jag tycker det är skit dåligt rent ut sagt!! De borde ha sett en massa bebisar med likande symtom och annat vad det var för fel.

Jaja, nu har vi äntligen fått hjälp och jag känner mig glad som en speleman, trots att jag är supertrött! Nu finns det ju hopp om lite mer sömn!

Jag tänker bara använda BVC till de vanliga rutin kontrollerna och vaccinationer, övriga problem kommer jag vända mig direkt till barnläkarmottagningen på Nacka Närsjukhus!

Av Annika Westerlund - 3 januari 2011 22:45

Diesel:

Idag har vi tränat att inte tugga på vittringspinnen inomhus. Fick snabbt ett korrekt utförande under flera upprepningar i rad. Är mycket nöjd med dagens pass!

Lite värre blev det med attitydsträningen när jag tränar Indy. När jag jobbar med klickern och godis funkar det utan problem, men tar jag fram Indys boll i snöre och tränar belöningslekar blir han galen och skäller. Jag blev tvungen att skicka ut honom på tomten under tiden. Måste jobba med hjälp här! Ska inviga husse i leken så jag kan korrigera Diesel.

På kvällen gick vi en rask promis på ca en timme o en kvart med mycket backar. Husse va med och slängde snökokor långt ut i djupsnön så han fick jobba lite att få tag på dem.


Indy:

Han har varit lite halvlös i magen ett par dagar och det vill inte riktigt ge med sig. Han är inte allmänpåverkad, så vi tränar på. Jag tror att han har en liten bit av en gummileksak i magen. Det är en pipleksak som vi tagit bort pipdelen ur med en svans på. Vi kallar den långsvans. Han har knagt av svans och ca en centimeter av svansen saknas. Hoppas att den klarar av att ta sig genom tarmsystemet själv.

Indy är rolig han vad det gäller godis. Han tycker det är mycket godare med sitt torrfoder än hemgjorda köttbullar. Ja, alla har ju sin smak.....

Vi tränar på med belöningslekar, dvs att man inte får sin lekis/godis fören man rör sig i från den och får kommandot.

Ta-kommandot är för saker jag har i handen. Varsegod är saker som är kastade eller utlagda en bit ifrån. Vid klick spelar det ingen roll vart belöningen är, man får ta vilket som.

Han "glömmer" fort. Om jag till exempel har lagt en godis på golvet och han försöker ta den lägger jag handen över och inväntar att han ska göra någon form av rörelse från den. Men väntar jag förlänge i detta läge glömmer han att godisen ligger under handen så när han rör sig från den och får sitt klick vet han inte längre vart godiset är. Mycket intressant och viktigt att komma ihåg i framtiden. Något vi kommer att öva mer på.

Idag tog jag fram kaninbollen. Det är en boll med kaninpäls fastlimmad på. Den ville han ha för sig själv och hade inga planer på att komma till mig med. Vi fick flytta oss ut till köket och träna med den.

Där sätter jag mig i dörröppningen. På detta sätt måste han passera mig för att komma in till vardagsrummet, där han vill ligga och tugga på sina lekisar. När han passerar mitt knä passar jag på att belöna mycket med rösten och klappa honom. Han älskar att bli kliad på ryggen. Efter ett par gånger kom han självmant upp i knät med kaninbollen och t o m upp i ansiktet. I morgon ska vi prova att vara i vardagsrummet igen.

Idag provade jag också att lämna honom ensam när han var pigg och busig. Inga problem!!! När vi kom hem låg han och sov och kom knappt och hälsade när vi kom tillbaka. Underbart!

Rumsrenheten börjar fungera riktigt bra. Idag har han gått till dörren och pipigt lite när det är dags. Kan inte bli bättre! Nu ska jag bara få honom att förstå att man måste säga till när man vill göra nummer två också. Av någon undlig anledning vill han gå ner i på undervåningen och bajsa på mattan i hallen. Lyckades stoppa eländet nu på kvällen. Hoppas att poletten trillar ner där också!


Nu sover Pelle och det är dags för mig att göra detsamma! God natt!

Av Annika Westerlund - 3 januari 2011 11:01

Igår fick jag honom att somna strax efter tio. Det innebär att jag somnade strax efter halv elva. Jippi!!

Jag gjorde så att han fick mat klockan åtta, nio och tio. Detta ska jag upprepa tills han verkligen har kommit in i den nya sovtiden. Blev inte den bästa natten då han ville ha mat igen klockan ett och fyra. Hoppas på att han ska kunna sova helst till klockan tre, men två är ok. Vi jobbar vidare på det!

Han växer så det knackar och är väldigt "med" när han är vaken. Ler och pratar både med oss och saker som han tittar på!

Det börjar bli riktigt kul!

Nu måste jag byta bölja med nummer två i.

Av Annika Westerlund - 3 januari 2011 10:46

Tränade hemma på vändplanen på följande:


Apportering av träapport- stadgan och kampmorret låg fokus på.

Började med detta. Gick kanon, har inget att klaga på! Gjorde hela momentet tre gånger.


Fritt följ- attityden och blicksläpp var det viktigaste men jag släpper naturligtvis inte igenom fel position eller snea sättanden.

Va väldigt het i början. Det blev många nedlägganden innan jag blev nöjd.

Fick ett gäng blicksläpp, men de är starkt kopplade till hans attityd.

Inga snea sättanden, men fick korrigera felaktig position (på två spår o för långt fram) tre gånger. Valde att göra det på samma sätt som i transporterna i skyddet. Dvs när han har fel position gör man halt, den blir då automatiskt fel och då korrigerar man halten. Mycket effektivt!

Varierade med att belöna direkt eller med skick till rutan. Belönade jag direkt fick han bara springa och hämta lekisen och sen komma in och få kel, för att få en lugn belöning.


Rutan- hade den som "belöning" när han gick bra i fria följet. Lekisen låg alltid mitt på sträckan. Vid ett tillfälle låg den ivägen så han fick väjja eller springa över den för att komma till rutan.

Varierade belöningen, en gång vid nedläggande. Två gånger efter att jag gjort transporten men inte inkallningen. En gång efter inkallning följt av lite fritt följ.

Fick ingen fel placering i rutan och en mycket fin stadga. Mycket nöjd!


Av Annika Westerlund - 3 januari 2011 10:30

Målsättning och taktik

  

Vad har jag idag som hjälper mig att nå mina mål?

Diesel:

En ruskigt bra hund.

Bra moment där vi är nu och en snabbinlärd hund.

En bra instruktör, Frida Wallén (fd Sundberg).

Tiden och många möjligheter att träna och ta privatlektioner.

Jag har en bra kunskapsbas att utveckla mig och Diesel med.

Jag älskar utmaningar och att tävla.

En underbar syster som ställer upp som figurant.

Jag har förmågan att omsätt teoretiska kunskaper till att kunna utöva det praktiskt.

Jag är noggran, vill komma framåt i min träning och nå mina tävlingsmål.


Indy:

En hund med mycket goda förutsättningar, utan tidigare kunskaper och (än så länge  ) inga felinlärningar.

Köpt boken "Från valp till stjärna" och tänker använda den som ledsagare.

Jag har förmågan att omsätt teoretiska kunskaper till att kunna utöva det praktiskt.

Ett bra stöd och kunskaper från min uppfödare Anna.

Tiden och många möjligheter att träna och ta privatlektioner, gå kurser.

Ska gå valpkurs med tävlingsinriktning för Anne Dahlin.

Jag älskar utmaningar och att tävla.

Jag har en bra kunskapsbas och tidigare erfarenheter att träna, tävla hund och kunna utveckla Indy. 

Jag är noggran, vill komma framåt i min träning och nå mina tävlingsmål.


Vilka delar behöver förbättras?

Diesel:

HANS ATTITYD DVS PIPET.

Nedläggandet i krypet.

Transporten i framförgåendet.

Apportgreppet.

Vittringsapporteringen, omtag o tugg.

Blicksläppen, positionen, språngmarsch i fria följet.

Stadgan i samtliga moment.

Spåret, främst vinklarna men också bli mer erfaren.

Budföringen, startskall och att inte skälla hos mottagaren.

Det mest i skyddet.


Indy:

Leken, släppandet.

Leken, vänta på kommando att få ta lekisen.

Leka på olika platser i olika situationer.

Förstå klickern ännu bättre.

Att förstå spelet arbete- belöning.

Miljöträning och socialiseringsträning.


Vilka nya moment behöver jag lära mina hundar?

Diesel:

Gå runt rutan.

Dirigeringskonen.

Munkorgsarbetet i skyddet.

Ringträning så vi kan få vår 2:a på utställning.

Uppletande till högre klass.

Framåtsändande

Högre inkallningen.

Skallet.

Apportering av tungapport.



Indy:

Grunderna o vardagslydnaden.

Hela ettan och tvåans lydnadsprogram.

Olika retrieverjakts moment.


Taktik att nå målen:

 

Diesel:

Träna lydnaden 1-2 ggr per vecka ordentligt.

Spåra en gång per vecka.

Köra skydd en gång per vecka.

Träna i följande ordning:

Träna på attityd och lydnadstreans moment till och börja med.

Ta första priset i trean under våren.

När det blir barmark hårdträna spåret och lägre momenten.

Bli uppflyttade till högre.

Träna in de nya momenten i elitlydnaden.

Tävla elitlydnaden under hösten med hopp om att ta Lydnadschampionatet.

Träna in de nya momenten i högre klass.

Träna mycket skydd under sommaren och hösten.

 

Indy:

Träna korta pass inomhus till en börja med, sen flytta ut träningen.

Träna i olika miljöer.

Till våren börja träna lite längre pass.

Till sensommaren börja träna mer tävlingsaktigt.

Träna i följande ordning:

Belöningsregler och börja fånga beteenden med klickern. 

Träna grunder, te x sitt, ligg, stå, kontakt, avlämningar med apporten, början till fotgåendet, stadga, ev marktarget osv.

Lägga på mer o mer störningar.

Träna grunderna i olika miljöer.

Träna retrieverjakt, i början mest bara passivitetsträning.

Börja plocka ihop grunderna till tävlingsmoment, ettans och tvåans moment.

Börja träna mer tävlingslikt.

Träningstävla.

Börja träna retrieverjakten mer koncentrerat för att kunna starta prov till våren 2012.

  

För båda:

Utvärdering löpande minst en gång i veckan på bloggen. 

Presentation

Barvatorp's Mr Diesel "Diesel"

Född 20071104  

u. Barvatorp's Etzy

e. Earo av Midälvaland

 

Länk till hans tävlingar i hunddata. 

Korad 415 p

Uppflyttad högre klass spår

2:a pris Lydnadsklass Elit

Hackihäls Indiana Jones "Indy"

Född 101024

u. Kullaholm's Edla

e. Delfleet Hawk

 

Länk till hans tävlingar i hunddata.

Länk till info om honom i SBK-tävling. 

20120310 SELCH

20120511 1:a NKL B-Jaktprov

Sammanfattande kritik:

"En samarbetsvillig trevlig hund som uppvisar stor arbetslust och presterar ett arbete till stor belåtenhet."

 

 

Kurser med mig som instruktör

Lydnadskurs på Ryegate's Kennel i Eskilstuna

 

Pris: 1700 kr 

4 x 4 timmar

11/8   kl 10-15

26/8  kl 10-15

2/9    kl 10-15

30/9  kl 10-15

 

Kurs från lydnadklass 1-elit alt. brukslydnaden appell-elit. Jag hjälper er med de moment som krisar.

OBS!!!! Det finns en plats kvar om det är någon som är intresserad!!

                                                    

"Att lyckas på tävling"
 
13/10 09:00 - 16:00
20/10 09:00 - 16:00

Kursavgift: 1 000 kr
Teoretisk kurs, vi går genom vad som är viktigt att tänka på när man ska tävla förutom att kunna momenten. T ex förberedelser- mentala och fysiska, träningsupplägg för tävling, bedömningar av momenten och andra saker som är bra att veta. Kursen vänder sig främst till de som redan tävlar eller är på gång att tävla.
Priset inkluderar lunch båda dagarna.
Max antal deltagare: 20

Anmälan görs på Nacka BK's hemsida

Privatlektioner

400 kr/45 min på Nacka BK

300 kr/45 min + milersättning 20kr/mil på annan plats

 

Kurser vi ska gå

28/9 Sökkurs för Frida Wallén gång 1/2 med Diesel

19/10 Sökkurs för Frida Wallén gång 2/2 med Diesel

Diesels kommande tävlingar

9/9 Lägre sök Waxholms BK

Indys kommande tävlingar

Följande B-jaktprov i öppenklass är vi anmälda till, vi får se vilka vi kommer med på...

 

21/7 Örebro

18/8 Sala

25/8 Hallstavik

25/8 Laxå

30/8 Mjölby

30/8 Värmdö

8/9   Eskilstuna

15/9 Enköping

29/9 Stjärnhov

 

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

5 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards